Gemeenten+weten+nog+weinig+van+Wet+plattelandswoningen
Nieuws
© Dirk Hol

Gemeenten weten nog weinig van Wet plattelandswoningen

Gemeenten maken nog te weinig gebruik van de Wet plattelandswoningen. Dat stelt de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM) bij de presentatie van haar handreiking 'Plattelandswoning is mogelijk, mits onderbouwd'.

Deze wet, die in 2013 in werking trad, maakt het mogelijk voor niet-agrariërs om een agrarische bedrijfswoning te bewonen en voorkomt leegstand op het platteland. Voor de plattelandswoning gelden minder zware milieunormen dan voor een burgerwoning, zodat het bijbehorende agrarisch bedrijf en omringende bedrijven kunnen blijven functioneren.

Volgens de NVM past een aantal gemeenten de wet al succesvol toe, maar nog veel gemeenten zijn terughoudend. Dit komt door een uitspraak van de Raad van State, die in 2015 oordeelde dat ook voor plattelandswoningen een luchtkwaliteitsbeoordeling moet plaatsvinden. Deze uitspraak leidde tot grote onduidelijkheid over de toepassing van de wet.

Woonboerderij

Op basis van jurisprudentie en succesverhalen constateert de NVM echter dat er genoeg mogelijkheden zijn om een woonboerderij toch aan te merken als plattelandswoning. Voorwaarde is wel dat de woning op het terrein staat van een actief agrarisch bedrijf. Ook dient eventuele hinder van omliggende bedrijven te worden beoordeeld.

De NVM publiceert daarom een handreiking voor gemeenten, adviseurs en andere betrokkenen om de wet- en regelgeving rond de plattelandswoning inzichtelijker te maken.

Weer

 • Vrijdag
  13° / 8°
  80 %
 • Zaterdag
  14° / 8°
  70 %
 • Zondag
  17° / 9°
  70 %
Meer weer