Snel+internet+broodnodig+op+agrarisch+bedrijf
Analyse
© Persbureau Noordoost

Snel internet broodnodig op agrarisch bedrijf

Na Flevoland, Friesland en Drenthe helpt ook Groningen boeren om snel internet op het agrarisch bedrijf te verwezenlijken. De provincies springen bij om de digitale kloof tussen stads- en plattelandsondernemers niet nog groter te laten worden.

Tijdens een persconferentie in Noordlaren maakte provincie Groningen onlangs bekend samen met Economic Board Groningen en Nationaal Coördinator Hans Alders 40 miljoen euro te investeren in snel internet in het buitengebied. Te beginnen in het aardbevingsgebied. 'Buitengewoon goed nieuws', reageerde LTO Noord Groningen-bestuurder Annette van Velde verheugd.

Deze zomer kwamen alle vier de provincies met goed nieuws over glasvezel in het buitengebied. Waar glasvezel in veel steden al jaren de normaalste zaak van de wereld is, is het voor boerenbedrijven anno 2016 lastig om melkrobots aan te sturen en staat traag internet deelname aan SmartDairyFarming en het gebruik van drones in de weg.

Hobbels

De weg naar snel internet op het platteland is er een met veel hobbels. Door de hoge investeringskosten van snel internet in buitengebieden is aanleg voor telecomaanbieders niet rendabel. Internetcoöperaties in dorpen komen amper van de grond omdat ze te klein zijn met hoge kosten tot gevolg.

Maar ook het ingrijpen van regionale overheden zoals gemeenten mondt niet altijd uit in succes. Begin juni redde provincie Flevoland gemeente Noordoostpolder, toen duidelijk werd dat ze de minimale 60 procent deelname niet zou halen. Kort daarna liet Drenthe weten aan drie breedbandinitiatieven een lening te verstrekken.

Witte rook

Amper een week na het nieuws uit het provinciehuis in Assen kwam er ook witte rook uit het provinciehuis in Leeuwarden, nadat verwoede pogingen om boeren en andere plattelandsbedrijven in Friesland aan snel internet te krijgen strandden.

De provincie besloot het heft in eigen hand te nemen. Ze wordt voor 40 procent aandeelhouder van internetaanbieder Kabelnoord; ook gemeenten gaan aandelen kopen. Over drie jaar moeten alle 24.000 adressen in het buitengebied zijn aangesloten.

Groningen

Mede dankzij compensatieprogramma's vanwege aardbevingen kunnen ook Groningse boeren binnenkort sneller surfen op de digitale snelweg. Eind 2018 moeten de circa 14.000 inwoners en bedrijven in het buitengebied over snel internet beschikken.

De Groningse hoogleraar plattelandsontwikkeling Dirk Strijker waarschuwde vijf jaar geleden al voor leegloop van het platteland als breedband te lang op zich zou wachten. Maar wegtrekken is voor boerenbedrijven geen optie. Snel internet in stallen en schuren is net als elektriciteit geen luxe, maar broodnodig voor het runnen van een modern agrarisch bedrijf. Dat zien de provincies eindelijk ook in.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  24° / 14°
  0 %
 • Woensdag
  30° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 17°
  40 %
Meer weer