Hogere+prijzen+drijven+omzet+FloraHolland+op
Achtergrond
© FloraHolland

Hogere prijzen drijven omzet FloraHolland op

De sierteeltexport in de maand augustus is sterk opgeleefd. Bloemenveiling Royal FloraHolland meldt een grote omzetgroei. Hogere prijzen liggen aan de basis van deze bloei.

De Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB) maakte vorige week bekend dat de sierteeltexport in augustus met 12 procent was toegenomen. Hierdoor vertegenwoordigde de totale uitvoer van bloemen en planten in de eerste acht maanden van dit jaar een waarde van bijna 4 miljard euro. Dat is 3,4 procent hoger dan de 3,86 miljard euro van 2015.

De Duitse consument is de grootste aanjager van deze groei. De exportwaardestijging naar de Bondsrepubliek is 74 miljoen euro, ofwel ruim de helft van de totale Nederlandse exportgroei bij bloemen en planten. Hoewel het jaar negatief begon komen Nederlandse handelaren dit jaar een positievere markt tegen in Duitsland.

Sentiment

'Het sentiment is langzaam verbeterd en klanten zijn positiever geworden', zegt Patrick Dobbe van de cash-and-carry Dobbe Flowers in Aalsmeer. 'Dat vertaalt zich onder andere in hogere prijzen.'

Dat heeft bloemenveiling FloraHolland de afgelopen periode ook ervaren. De omzet van de veiling nam in de periode van half augustus tot half september met bijna 11 procent toe in vergelijking met 2015. Niet een groter volume, maar hogere prijzen lagen ten grondslag aan de omzettoename.

'De snijbloemen zorgden voor de grootste groei', legt een woordvoerder van de veiling uit. 'Het gemiddelde prijsniveau van de snijbloemen steeg deze periode het meest.'

Aanbod uit Afrika

Dat is niet alleen het gevolg van een grotere vraag. Een kleinere aanvoer van rozen uit Afrika stuwt de prijzen eveneens op. Daar komt bij dat het vergelijkbare tijdsbestek in 2015 werd gekenmerkt door slechte prijsvorming. Het was toen warm weer en de Russische markt was onrustig.

Bij FloraHoland steeg de gemiddelde bloemenprijs in de afgelopen periode met 18,5 procent. De prijs van rozen, waarvan de aanvoer met 9 procent daalde, ging zelfs met 28 procent omhoog. Een ander voorbeeld: bij een 3 procent kleiner aanbod klom de troschrysantenprijs met 23 procent. Overigens gaat deze rooskleurige ontwikkeling niet bij alle bloemen op, bijvoorbeeld niet bij de gerbera.

Bij de productgroepen kamerplanten en tuinplanten beleefde FloraHolland eveneens een positieve ontwikkeling. Het aanbod was nagenoeg gelijk aan vorig jaar, maar hogere prijzen zorgden voor stijgende omzetten.

Niet alleen naar Duitsland groeide de export. De statistieken van Floridata, het bureau dat de sierteeltexportcijfers bijhoudt, tonen aan dat de markt uitbreidde in negen landen van de top 10 in afzet. In de eerste acht maanden van dit jaar werd procentueel de grootste winst geboekt in België en Denemarken. Naar dit laatste land gaan vooral meer planten.

Groot-Brittannië

De uitzondering in de top 10 is Groot-Brittannië. Tot en met augustus slonk de uitvoer hiernaar met 1,7 procent. Toch klinkt er voor dit land ook een positief signaal: de daling in augustus was lang zo groot niet als de voorgaande twee maanden. De Russische markt blijft sukkelen: het land is weggezakt uit de top 10.

Is de totale exporttoename in de eerste acht maanden van dit jaar 3,4 procent, FloraHolland heeft tot en met halverwege september een omzetgroei van 5 procent gerealiseerd. Ten opzichte van 2015 waren er wel meer veildagen. Voor heel 2016 voorziet de veiling een toename van 3 procent.

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  20 %
Meer weer