Kamer+blijft+geld+steken+in+monomestvergister
Nieuws
© Dirk Hol

Kamer blijft geld steken in monomestvergister

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer steunt de speciale SDE-subsidie voor monomestvergisters. Dat bleek dinsdag bij de stemming over een motie die juist een eind wilde maken de regeling die minister Henk Kamp (EZ) in het leven riep.

Esther Ouwehand (PvdD) diende tijdens een debat met minister Kamp een motie in die het kabinet vraagt de aangekondigde subsidie van 150 miljoen euro voor monomestvergisters in te trekken. Het geld zou in plaats bestemd moeten worden voor een extra stimulans voor zonne-energie.

Volgens Ouwehand is mestvergisting nu niet rendabel en zal het ook nooit rendabel worden. Ze verwijt de bewindsman dat hij zijn oren te veel laat hangen naar FrieslandCampina. De zuivelcoöperatie wil melkveehouders stimuleren om mestvergisters te bouwen.

Snelle kostendaling

Kamp ziet de collectieve en grootschalige aanpak van FrieslandCampina aanpak als een belangrijke factor om snel een kostendaling te realiseren voor monomestvergisting. Hij verwacht dat deze vorm van vergisting uiteindelijk tegen veel lagere kosten gerealiseerd kan worden. Om het zover te krijgen wil hij er SDE-subsidie voor reserveren.

De meeste fracties in de Kamer volgen hem in die redenering. De motie van de Partij voor de Dieren kreeg bij de stemming alleen steun van SP, GroenLinks en Groep Kuzu/Öztürk.

Weer

 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 2°
  20 %
Meer weer