RFC+wil+boer+aansluiten+op+mestvergister
Nieuws
© FrieslandCampina

RFC wil boer aansluiten op mestvergister

CEO Roelof Joosten van Royal FrieslandCampina (RFC) wil in 2020 duizend melkveehouders helpen aan een installatie waarmee ze mest kunnen verwerken tot biogas en biocompost.

Dat zegt de zuiveltopman dinsdag in een interview met het Financieele Dagblad (FD). Joosten heeft plannen om fosfaten uit mest te verwerken tot biogas en biocompost ter vervanging van aardgas en kunstmest.

Met de bouw van vergistinginstallaties wil RFC een bijdrage leveren aan de klimaatdoelstellingen. 'Hiermee kunnen wij in de wereld echt iets betekenen en kunnen we Nederland op de kaart zetten als Circulaire Hotspot.'

Voortrekkersrol

Het plan van FrieslandCampina maakt onderdeel uit van het visiedocument van ‘Netherlands Circular Hotspot’ dat Joosten vorige week overhandigde aan minister-president Mark Rutte.

In dit document is de ambitie vastgelegd hoe Nederland een voortrekkersrol kan vervullen in het vinden van praktische oplossingen voor het omgaan met de schaarse natuurlijke bronnen en het voeden van de groeiende wereldbevolking.

Onder leiding van Prins Carlos de Bourbon Parma staat Nederland als Sustainable Hotspot inmiddels in binnen- en buitenland op de kaart. FrieslandCampina is een van de ambassadeurs van het initiatief.

Ledendaling

Joosten zegt in het FD-interview dat de overproductie die momenteel de melkprijs onder druk zet geen blijvend probleem is. Volgens hem zal de productiegroei volgend jaar nog doorzetten en daarna afvlakken door de invoering van onder meer de fosfaatrechten.

De RFC-topman verwacht dat door de marktontwikkelingen het aantal leden-melkveehouders van het bedrijf zal teruglopen van14.000 nu naar 12.000 in 2020.

Weer

 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 2°
  20 %
Meer weer