3 Beter Leven-sterren voor Limburgs Kloostervarken

Het varkensvlees van het Limburgs Kloostervarken (Livar) draagt sinds vrijdag officieel drie sterren van het Beter Leven keurmerk. De officiele erkenning kwam tijdens de heropening van de vleesvarkenstal en de opening van de kraamstal.

3+Beter+Leven%2Dsterren+voor+Limburgs+Kloostervarken
© Twan Wiermans

Peter Verdaasdonk, directeur van de Dierenbescherming, opende de stallen op kloosterboerderij Abdij Lilbosch door een appel in het buitenverblijf van de biggen te werpen. Naast biologische, zijn Livar-varkens de enige met drie sterren van het Beter Leven Keurmerk.

'Hier word ik blij van,' reageerde Verdaasdonk bij het zien van de wroetende varkens. 'Deze dieren hebben alle ruimte en zien er gelukkig uit. Dit is zoals het is bedoeld. ''De hele keten is nu gecertificeerd', zegt een trotse Frans de Rond. Hij is een van de initiatiefnemers van Livar en verwacht dat de drie sterren een extra push zullen geven aan Livar.

Vleesvarkenstal herbouwd

Sinds 2015 is kloosterboerderij Lilbosch dé proefboerderij waar Livar nieuwe vormen van houderij uittest. Dit voorjaar verwoeste brand de nog nieuwe vleesvarken proefstal. Die is herbouwd voor 300 dieren en net als de vorige een proefstal voor reductie van ammoniak- en geuremissie.

De stal is uitgerust met een mestband waarbij mest en urine gescheiden worden. De ammoniakemissie wordt vastgelegd door meetapparatuur om een wettelijke erkenning te krijgen voor dit emissiearme stalsysteem.

Welfare vloer in kraamhok

Daarnaast is er in Echt nu een zeugenhouderij met 35 dieren. De zeugen lopen volledig vrij, ook in het kraamhok. Die zijn uitgerust met een welfarevloer die net als in de melkveehouderij de emissie aan de bron scheidt.

De eerste 15 zeugen hebben daarin gebigd en de eerste resultaten lijken hoopvol, zegt De Rond senior. In de loop van 2017 verwacht hij de eerste officiele resultaten.

Livar

Livar laat wekelijks 220 tot 225 vleesvarkens slachten. De dieren zijn afkomstig van acht bedrijven in Limburg. Op de vraag naar hoeveel dieren per week Livar streeft, antwoordt De Rond: 'Wij willen niet de grootste zijn, maar de beste blijven.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  6° / 2°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  75 %
 • Donderdag
  4° / 0°
  20 %
Meer weer