Luxe+varkensvleesconcepten+boeren+goed
© Frank Uijlenbroek

Luxe varkensvleesconcepten boeren goed

De verduurzamingslag van gangbaar varkensvlees in de Nederlandse supermarkten heeft geen negatieve invloed op de al bestaande duurzame marktconcepten.

Marktconcepten maken de varkenshouder juist minder inwisselbaar. Dat blijkt uit een artikel in vakkatern Veehouderij van Nieuwe Oogst. Diverse varkenshouders met duurzaam vlees verwachten hun productie zelfs te kunnen uitbreiden.

Jan Broenink, een van de vier varkenshouders die Krull-varkens levert, zegt dat er momenteel bij collega’s twee nieuwe wroetstallen worden gebouwd. Nu worden vijftienduizend vleesvarkens gehouden, dat worden er straks een kleine dertigduizend.

Ook de concepten Friberne en Beemsterlant's varken zijn bezig met uitbreiding. Friberne, dat nu achthonderd varkens per week laat slachten, wil naar een productie van tweeduizend.

Livar

Het Livar-concept timmert eveneens goed aan de weg. Het Livarvarken, is een kruising van een aantal rassen dat speciaal is geselecteerd voor vlees met intramusculair vet en een speklaag.

Livar is momenteel met de Dierenbescherming in gesprek over de toekenning van drie sterren van het Beter Leven kenmerk, zegt Frank de Rond van Livar.

‘Dat geeft al aan dat we ons sterk onderscheiden van de gangbare varkenshouderij. Onze varkens komen buiten en moeten ook kunnen wroeten. Op dat punt gaan we zelfs verder dan de eisen van de biologische houderij.’

? Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, vakkatern Veehouderij

Weer

 • Zondag
  13° / 2°
  10 %
 • Maandag
  14° / 6°
  60 %
 • Dinsdag
  14° / 9°
  20 %
Meer weer