Overleg EFSA en IARC over glyfosaat

De Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA nodigt het internationaal instituut voor kankeronderzoek (IARC) uit voor overleg over glyfosaat.

Overleg+EFSA+en+IARC+over+glyfosaat
© nieuwe oogst

Het IARC kwam in maart 2015 op basis van een eigen inventarisatie tot de conclusie dat er beperkt bewijs is dat glyfosaat kankerverwekkend is voor mensen. Deze conclusie is later weerlegt door EFSA.

De autoriteit meldt dat het onwaarschijnlijk is dat glyfosaat kanker veroorzaakt bij mensen en baseert zich daarbij op studies van BfR, het Duitse instituut voor risico-onderzoek.

Open brief

Met de uitnodiging aan het IARC reageert EFSA op een open brief die 96 wetenschappers stuurden naar de Eurocommissaris Vytenis Andriukaitis van Volksgezondheid.

De wetenschappers waarschuwen de Europese Commissie voor de gevolgen van glyfosaat voor de volksgezondheid. Zij noemen het tegenonderzoek van EFSA weinig transparant, ongeloofwaardig en missen bovendien bewijs voor het standpunt van de autoriteit.

Op korte termijn

Het IARC heeft ingestemd met de uitnodiging van EFSA. Naar verwachting gaat het overleg over glyfosaat op korte termijn plaatsvinden.

De Europese Unie neemt in de loop van dit jaar een beslissing over de toelating van glyfosaat en van alle glyfosaathoudende producten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  20 %
 • Woensdag
  8° / 5°
  20 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  10 %
Meer weer