ZLTO+zet+overleg+afhandeling+ijsstormschade+op+scherp
Nieuws
© @WillemvZeeland

ZLTO zet overleg afhandeling ijsstormschade op scherp

ZLTO voert al geruime tijd de druk op bij verzekeraars na de ijsstormschade in juni. De zaak wordt nu op scherp gezet.. Samen met twee advocaten die gespecialiseerd zijn in het verzekeringsrecht bereidt ZLTO een kort geding voor namens twee agrarische ondernemers tegen hun verzekeraars. Deze weigeren schadevergoeding uit te keren na de ijsstorm van 24 juni.

De ondernemers waren niet verzekerd tegen hagelschade. ZLTO is van mening dat de storm de oorzaak is van de enorme schade aan staldaken en kassen. Een meteorologisch bureau levert expertise om dit standpunt te onderbouwen.

ZLTO gelooft in een positief resultaat. Ze wil een principe-uitspraak van de rechter: is de schade veroorzaakt door storm of toch door hagel? Een kort geding moet snel uitkomst bieden. Er is bewust gekozen om op dit moment niet meer dan twee zaken voor de rechter te brengen.

'Hoe complexer een zaak, hoe eerder de rechter een zaak doorschuift naar een bodemprocedure. En dat willen we pertinent niet vanwege de schrijnende situatie waarin een aantal van onze leden nog steeds verkeert', licht jurist Rico Ligtvoet van ZLTO toe. 'Nadeel van een bodemprocedure is dat deze veel tijd in beslag neemt en ook zeer kostbaar kan zijn.'

Kort geding

Het komt steeds vaker voor dat na een kort geding geen bodemprocedure meer wordt gevoerd omdat beide partijen zich richten naar de uitspraak in het kort geding. Mocht het tot een positieve uitspraak van de rechter komen, dan verwacht ZLTO dat die zich als een olievlek uitspreidt over de andere claims die de ondernemers bij de verzekeraars hebben neergelegd.

'We zetten erop in dat de verzekeraars eieren voor hun geld kiezen, als de ondernemers in het gelijk worden gesteld. Met de uitspraak van de rechter onder de arm is er grote kans dat ook andere claimanten in het gelijk worden gesteld.'

Uitkering

In het geval dat de uitspraak anders uitpakt, zijn er volgens de jurist nog voldoende andere juridische mogelijkheden. Hij verwacht dat het kort geding nog deze maand bij de rechter ligt. Het gaat om twee grote verzekeraars, waaronder de grootste agrarische verzekeraar in het Zuiden. Een aantal verzekeraars is al tot uitkering overgegaan en erkent daarmee dat de schade het gevolg is van de storm.

ZLTO zegt lopende de procedure nog altijd bereid te zijn tot overleg met de betreffende verzekeraars.

Weer

 • Vrijdag
  27° / 20°
  80 %
 • Zaterdag
  25° / 19°
  80 %
 • Zondag
  26° / 18°
  60 %
Meer weer