'Boer staat na noodweer in de kou'

Bijna een maand na de ijsstorm van 23 juni zijn nog steeds verzekeringsmaatschappijen, waaronder Achmea en Aegon, die geen schade aan boeren en telers uitkeren. 'Het is te kinderachtig voor woorden. Ze laten mensen in de kou staan.'
Schade melden

%27Boer+staat+na+noodweer+in+de+kou%27
© Monique Jansen

Met die woorden reageert ZLTO-voorzitter Hans Huijbers op de houding van verzekeraars. Reden dat die de boot afhouden, is de definitie van wat er is gebeurd 23 juni.

'Wij spreken over een ijsstorm en de grote verzekeraars verschuilen zich achter of storm of hagel', geeft ZLTO-voorzitter Hans Huijbers aan.

IJsstorm

Bij een groot aantal ZLTO-leden trad als gevolg van de supercel (ijsstorm) van 23 juni schade op aan daken van stallen en glasopstanden.

Een probleem waar volgens Huijbers vooral veehouders met een intensief bedrijf tegenaan lopen, is dat zij wel zijn verzekerd voor stormschade, maar niet voor hagelschade.

'Dat is geheel te goeder trouw gegaan. Vaak op advies van de verzekeringsmaatschappij zelf kiezen veehouders wel voor verzekeren voor storm en niet voor hagel. Dat ligt voor bijvoorbeeld een fruitteler of vollegronds tuinder heel anders.'

Niet in de gaten

Soms hebben ondernemers ook gewoon niet in de gaten gehad dat zij niet verzekerd waren voor zoiets als een ijsstorm, stelt Huijbers.

In andere gevallen is hier bewust voor gekozen, omdat schade als gevolg van hagel aan staldaken niet of nauwelijks voorkomt. 'Daken zijn tegen 'gewone' hagel bestand', geeft hij aan.

Overleg

Er is overleg geweest met de verschillende verzekeraars. Een aantal heeft mede daarna besloten om de schade in die gevallen waar sprake is geweest van een (ijs)storm, te dekken op grond van de stormschadeverzekering.

'Het gaat vooral om de kleinere verzekeraars die deze soepeler lijn gaan hanteren. Van leden weten wij dat Nationale Nederlanden, Delta Loyd en Klaverblad wel uitkeren. Aegon en Achmea vooralsnog niet.'

Achmea en Aegon

Die beide grotere verzekeraars stellen zich op het formele standpunt dat de schade als gevolg van de ijsstorm niet wordt gedekt op grond van de stormschadeverzekering.

'Wij zijn hierin erg teleurgesteld. Wij voeren de druk op de weigerachtige verzekeraars op om ook 'de soepeler lijn' in te zetten. Wel dertig jaar premie betalen en dan nu zo weigerachtig?', vindt Huijbers.

ZLTO zal haar leden die niet voor hagelschade, maar alleen voor stormschade zijn verzekerd en nu tegen problemen aanlopen, ondersteunen. 'We roepen nadrukkelijk op om zich te melden via meldschade@zlto.nl', adviseert Huijbers.

'Zo krijgen wij, maar ook de betrokken verzekeraar, goed in beeld om hoeveel leden het gaat en zo kunnen we de omvang van de problematiek goed uitleggen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 11°
  10 %
 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
Meer weer