Fruitteler+Vereecken+houdt+zelf+het+stuur+in+handen+in+productieproces
Achtergrond
© Denise van der Boom

Fruitteler Vereecken houdt zelf het stuur in handen in productieproces

'Iedere teler die niets toevoegt aan de keten moet zich zorgen maken.' Dat stelt Peter Vereecken, Agrarisch Ondernemer van 2015 en eigenaar van Vereecken Fruit. Hij spreekt op het Nationaal Groente en Fruit Congres in het kader van logistieke ontwikkelingen over de 'Productieketen voor nu en in de toekomst.'

Peter Vereecken is de vijfde generatie fruittelers van de familie Vereecken in Dronten. Het bedrijf telt zo'n 300.000 fruitbomen, zowel appels (Elstar, Jonagold, Golden Delicious, Goudreinet en Cox) als peren (Conference, Doyene du Comice, Gieser Wildeman).

Het bedrijf, dat hij runt met zijn broer Leander, levert de mooiste vruchten (klasse 1) aan de retail (supermarkten, agf-winkels, export), of verwerkt de klasse 2 en 3-exemplaren tot partjes, sap of appelstroop. Deze gaan naar afzetkanalen als banketbakkerijen, grootkeukens, horeca en cateraars. Daarnaast hebben de broers een eigen boerderijwinkel met jam, appelmoes, stoofperen en peren- en appelstroop. En ze verkopen veel fruit via internet.

Diversiteit

De diversiteit aan activiteiten is het levende bewijs van Vereeckens afkeer van 'inwisselbaar zijn'. Denken in termen als 'dozen schuiven' bant hij het liefst uit zijn vocabulaire. Want dan ben je als teler kwetsbaar, zeker in een groente- en fruitwereld waarin het onderscheidende vermogen relatief beperkt is. Terwijl het in zijn ogen toch om dat onderscheidende vermogen draait.

'Ik ga mij in de lezing op het congres richten op het meedenken in de keten', vertelt hij. 'Een stap verder kijken. Niet alleen naar de directe klant, maar uiteindelijk naar de consument. De productielijn voor nu en de toekomst betekent voor mij: een basisgrondstofvoorziening zelf telen om zelf zoveel mogelijk waarde toe te voegen. Want iedere teler die niets toevoegt aan de keten moet zich zorgen maken.'

Met sinaasappelsaus

'Zelf leveren we bijvoorbeeld perenpartjes met sinaasappelsaus', vervolgt Vereecken. 'Ook kijken we naar de manier van presenteren in de winkel. Hoe staat het in het schap? Denken in die lijn, daar ligt mijn hart het meest.'
Het moet je liggen, voegt hij wel toe. 'Het is niet voor iedere agrariër weggelegd. En je moet een bepaalde schaalgrootte kunnen verdragen. Want het valt of staat natuurlijk met hoe serieus je wordt genomen. Maar uiteindelijk moet je als producent zelf je klanten kiezen. En tegen een klant die alleen voor de laagste prijs gaat, durven zeggen: dan moet je niet bij mij zijn.'

Vereecken hoeft voor een minder serieus imago niet te vrezen. De titel Agrarisch Ondernemer van 2015 en een certificatie op het hoogste BRC-niveau (AA) op het gebied van voedselveiligheid, als eerste bedrijf in de wereld, staan garant voor een klinkende aanbeveling.

Vier stappen

Het belangrijkste is, benadrukt Vereecken, 'om ervoor te zorgen dat je het stuur zelf in handen houdt'. Het liefst in meerdere (logistieke) processtappen, van de teelt tot het eindproduct.

Zo heeft zijn bedrijf de elf fysieke logistieke stappen waarmee het te maken had, teruggebracht tot vier, waarbij de producten minimaal driemaal minder in een vrachtwagen werden geladen. Daarvoor was het nodig zijn eigen productie onder de loep te leggen (bijvoorbeeld het schillen en koelen aan elkaar te koppelen) of soms elders neer te leggen (saus toevoegen).

'Belangrijk is ook dat je met supermarkten en tussenschakels rond de tafel zit. Dat lukt niet als je bijvoorbeeld alleen boontjes levert. Maar voor specifieke producten met veel toegevoegde waarde lukt dat wel. We hebben veel risico's genomen, maar dat geeft ook voordelen.'

Essentieel

Goed communiceren binnen de keten is essentieel. 'We hebben zelden opmerkingen over prijsstijgingen. Want die kunnen we verklaren. We zijn daarom blij met transparante prijsvorming. Dat betekent evenwel ook dat je het zélf meldt als de prijs daalt.'
Het tekent zijn streven 'zoveel mogelijk zelf alles te bepalen'. Daarom ook neemt zijn bedrijf - met zeven andere telers en een handelaar - deel aan het onafhankelijke veilingplatform 'Service2fruit'. Het platform verhandelt dit jaar rond de 70 miljoen kilo appels en peren.

Weer

 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer