Oudere+boer+richt+zich+meer+op+toekomst
© Nieuwe Oogst

Oudere boer richt zich meer op toekomst

Oudere akkerbouwers richten zich meer op de lange termijn dan hun jongere collega’s. De kersverse boeren focussen meer op winst op de korte termijn, terwijl oudere generaties meer aandacht hebben voor een duurzame bedrijfsvoering.

Dat zijn conclusies uit het proefschrift van promovendus Jesús Rosales Carreón van Rijksuniversiteit Groningen over de kennis van duurzame landbouwpraktijken onder landbouwers.

De overgang naar duurzame landbouw is een van de grootste uitdagingen voor de Nederlandse agrosector, volgens de Mexicaan. De discussie over duurzaamheid verloopt nog grotendeels op conceptueel niveau.

Dagelijkse praktijk

Carreón onderzocht duurzaamheid op het niveau van de landbouwers. Hij ondervroeg 80 akkerbouwers uit Flevoland, Groningen, Noord-Brabant en Zeeland over hun kennis van duurzame landbouw en het gebruik van deze kennis in de dagelijkse praktijk.

De promovendus vond opmerkelijke verschillen in de gedachtegang over duurzame landbouw tussen boeren. Binnen de groep die hij ondervroeg, bevonden zich 17 duurzaamheids-koplopers.

Koplopers

Deze groep wist de weg in duurzame landbouwpraktijken al goed te vinden en participeerde al vrijwillig in duurzaamheidproject www.veldleeuwerik.nl/project-veldleeuwerikVeldleeuwerik. 'Al deze koplopers noemden de vruchtbaarheid van de bodem', vertelt Carreón. 'Bij de niet-koplopers was dat minder dan de helft.'

Weer

 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 16°
  70 %
Meer weer