Zoete aardappel 'natuurlijk' gemodificeerd

Onderzoekers van de Universiteit Gent hebben ontdekt dat zoete aardappelen geïntegreerd erfelijk materiaal van een bacterie bevatten.

Zoete+aardappel+%27natuurlijk%27+gemodificeerd
© Wikipedia

Dat betekent dat het een natuurlijk gemodificeerd gewas is. Dat werpt een nieuw licht op de 'natuurlijkheid' van genetisch gemodificeerde organismen (ggo's).

DNA overdragen

Een team van wetenschappers onderzocht zoete aardappelen op de aanwezigheid van plantenvirussen. Daarbij stootten ze onverwacht op DNA van de bacterie Agrobacterium.

Deze bacterie is gespecialiseerd om een deel van zijn eigen DNA over te dragen naar dat van planten. Die eigenschap gebruiken onderzoekers al dertig jaar bij de ontwikkeling van ggo's.

Toeval

De genen op het DNA van de bacterie zijn actief in de zoete aardappel en zijn bij het verdere kweekwerk behouden gebleven.

Deze vorm van ggo is bij toeval ontstaan. Bij de ontwikkeling van ggo's in een laboratorium gaat het om het bewust toevoegen van een specifieke eigenschap.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    9° / 5°
    20 %
  • Maandag
    7° / 2°
    10 %
  • Dinsdag
    5° / -5°
    10 %
Meer weer