Romijn: harde klap in het gezicht van melkveehouderij

'Verbijsterend en onvoorstelbaar. Een harde klap in het gezicht van de melkveehouders en van iedereen die de afgelopen tijd aan dit dossier heeft getrokken'. Zo reageert Kees Romijn, voorzitter van LTO Melkveehouderij, op het bericht dat het stelsel van fosfaatrechten volgend jaar nog niet kan worden ingevoerd.

De Europese Commissie meent dat in de voorgelegde plannen sprake is van 'ongeoorloofde staatssteun'. Romijn noemt dat onbegrijpelijk. 'We wisten dat er nog hobbels te nemen waren, zoals het Kamerdebat en de behandeling van knelgevallen. Maar dat de Europese Commissie er in deze fase de stekker uit trekt, is onvoorstelbaar.'

Onmacht van het ministerie

De vakgroepvoorzitter kan niet begrijpen dat dit probleem niet eerder in beeld was. 'Dat de invoering van de fosfaatrechten niet op tijd geregeld kan worden, geeft de onmacht aan van het ministerie van Economische Zaken.' Hij spreekt van een 'brevet van onvermogen' voor het departement.

Op de telefoon van Romijn komen voortdurend reacties binnen van boze en teleurgestelde boeren en bestuurders. De teneur daarvan is: wat wordt ons aangedaan? 'Onze leden vinden al dat het veel te lang duurt voordat ze duidelijkheid krijgen, en nu dit. Het vertrouwen in de overheid krijgt een stevige dreun', stelt hij vast.

Derogatie ver weg

De vakgroepvoorzitter maakt duidelijk dat hij enorme moeite heeft om de ontstane situatie te accepteren. 'De derogatie is heel ver weg, en dat is onverteerbaar. Het probleem wordt nu veel te makkelijk naar de sector geschoven.' LTO melkveehouderij gaat zich de komende tijd beraden op de vraag hoe het verder moet.

'Eerst moeten we dit verwerken en begrijpen hoe het heeft kunnen gebeuren. Vervolgens komt de vraag aan de orde hoe we dit gaan repareren en welke rol de sector kan spelen bij het omlaag brengen van de fosfaatproductie in 2017. Daarop heb ik nu nog geen antwoord', aldus Romijn.

Met hele zuivelketen

Hij stelt vast dat staatssecretaris Martijn van Dam de sector iets in de schoenen schuift dat vrijwel onmogelijk uit te voeren is. 'We moeten het in elk geval met de hele zuivelketen oppakken. De enige die nu de derogatie nog kan redden, zijn wij zelf.'

Weer

 • Maandag
  35° / 21°
  10 %
 • Dinsdag
  35° / 21°
  10 %
 • Woensdag
  33° / 21°
  20 %
Meer weer