Oppositie+teleurgesteld+en+verbaasd+over+Brussels+%27nee%27
Nieuws
© Dirk Hol

Oppositie teleurgesteld en verbaasd over Brussels 'nee'

In de Tweede Kamer is met grote teleurstelling en verbazing gereageerd op het Brusselse 'nee' tegen het fosfaatrechtenstelsel van staatssecretaris Van Dam.

'Het hele besluitvormingsproces rond het fosfaatstelsel is uitermate rommelig verlopen', zegt SP-Kamerlid Henk van Gerven. 'Dit moet de staatssecretaris aan hebben zien komen. Het kan niet als een duveltje uit een doosje zijn gekomen. Dit betekent slecht nieuws en onzekerheid voor melkveehouders.'

Volgens Van Gerven ligt er een oplossing in het niet vrijverhandelbaar maken van de fosfaatrechten. 'Dan zijn de bezwaren van de Europese Commissie ook opgelost. Het kost de sector bovendien miljarden die vooral ten goede komen aan adviseurs, handelaren en boeren die stoppen. Alleen grote boeren kunnen dit opbrengen, waardoor de schaalvergroting in de sector alleen maar zal versnellen. Regel de verdeling van de rechten via de fosfaatbank.'

Contact

SGP'er Elbert Dijkgraaf noemt de plotselinge wending in het fosfaatdossier een 'bizarre gang van zaken'. 'Ik ben bang dat Economische Zaken heel lang geen contact heeft gehad met Brussel hierover.' Dijkgraaf vindt dat Van Dam de verantwoordelijkheid nu afschuift op de sector. 'Dat is onmogelijk en ongewenst. Je kunt de individuele boer hier niet op afrekenen. Het ministerie moet verantwoordelijkheid nemen.'

De SGP'er roept Van Dam op om op korte termijn met een 'stevig totaalpakket' te komen. 'Hiermee moet Van Dam zeer actief Europa afreizen. Het kan niet zo zijn dat Brussel bezig is met landje pesten en het doel verbetering van de waterkwaliteit helemaal naar de achtergrond verdwijnt.'

Onzekerheid

Volgens GroenLinks moet het hele wetsvoorstel voor de fosfaatrechten op de schop. 'De staatssecretaris en het ministerie blijven op dit dossier maar klungelen. Dat heeft enorme gevolgen voor de boeren én ons milieu. Wij zijn van meet af aan zeer kritisch geweest over de verhandelbaarheid van de fosfaatrechten. Het oordeel van de Europese Commissie komt voor ons niet als een totale verrassing', valt GL-Kamerlid Rik Grashoff zijn SP-collega Van Gerven bij.

Een jaar uitstel is volgens Grashoff de slechtst denkbare uitkomst van de ontstane situatie. 'Dat is niet alleen slecht voor ons milieu, maar ook slecht voor de boeren die nog langer in onzekerheid blijven. Met nog een jaar uitstel is de kans erg groot dat Nederland de derogatie verliest. De problemen voor de melkveesector zijn dan niet te overzien. Er is grote haast geboden met de aanpassing van het wetsvoorstel.'

Lees ook:

TV: LTO pisnijdig over uitstel fosfaartrechten
Fosfaatrechten slaan deuk in vertrouwen bij Romijn
Oppositie teleurgesteld en verbaasd over Brussels 'nee'
Fosfaatrechten een jaar uitgesteld
Romijn : harde klap in het gezicht van melkveehouderij
Van Dam verrast door Brusselse fosfaatbezwaren
'Verbijsterd, teleurgesteld en heilloze weg'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  35° / 21°
  10 %
 • Dinsdag
  35° / 21°
  10 %
 • Woensdag
  33° / 21°
  20 %
Meer weer