'Verbijsterd, teleurgesteld en heilloze weg'

Diverse organisaties in de land- en tuinbouw reageren met verbazing en ongeloof op het nieuws van staatssecretaris Martijn van Dam om de uitvoering van de fosfaatrechten met een jaar uit te stellen tot 1 januari 2018.

NAJK is verbijsterd. 'Wij vinden het onbegrijpelijk dat in deze fase van het traject dit nog boven tafel komt', meldt Bart van der Hoog, dagelijks bestuurder met de portefeuille melkveehouderij. NAJK heeft in een eerder stadium haar zorg uitgesproken over de staatssteuntoets. Dit is nooit als belemmering gezien.

'Met het uitstellen van de invoer van het fosfaatrechtenstelsel is er op geen enkele manier een garantie voor verlenging van de derogatie', vervolgt Van der Hoog. De Europese Commissie wil pas met Nederland in gesprek wanneer er onder het fosfaatproductieplafond van 2002 geproduceerd wordt.

'De kans op verlenging van derogatie wordt op deze manier verspeeld. Dit zorgt voor een opeenstapeling van wetten en maatregelen. Jonge melkveehouders zijn hier de dupe van.' NAJK is van mening dat het fosfaatrechtenstelsel herzien moet worden als er geen derogatie komt.

Teleurgesteld

De Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) laat in een korte reactie op haar website weten 'verrast en teleurgesteld' te zijn over het besluit om de fosfaatrechten op te schorten. 'Uitstel zet voorlopig nog geen rem op de fosfaatproductie door de melkveehouderdij', aldus de branchevereniging van de zuivelfabrikanten.

De NZO meldt verder zich te beraden op de nu ontstane situatie in overleg met andere partijen in de sector.

Heilloze weg

De Federatie van Particulier Grondbezitters (FPG) wil dat de overheid nu inzet op grondgebondenheid. De FPG is altijd tegen fosfaatrechten geweest en hoopt dat 'deze heilloze weg nu wordt verlaten'. Investeren in het productiemiddel grond is volgens de Federatie vele malen duurzamer en eenvoudiger dan een fosfaatrechtenstelsel.

'Wat de wijzigingen precies betekenen voor de Wet Grondgebonden Melkveehouderij blijft nog onduidelijk; de fosfaatrechten waren een aanvulling op dit wetsvoorstel. In de brief van Van Dam wordt met geen woord over grondgebondenheid gerept', meldt de FPG. De federatie gaat de precieze gevolgen van de wijzigingen voor de grondgebonden melkveehouders nog nader analyseren.

Lees ook:
Fosfaat rechten een jaar uitgesteld
Romijn: harde klap in het gezicht van melkveehouderij
Van Dam verrast door Brusselse fosfaatbezwaren

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  0 %
 • Zondag
  21° / 9°
  0 %
Meer weer