Gelderland tegen wet dieraantallen

Provincie Gelderland steunt het wetsvoorstel 'Dieraantallen en Volksgezondheid' niet. Met dit voorstel wil staatssecretaris Van Dam provincies de mogelijkheid geven om uitbreiding van veebedrijven te beperken.

De kwestie kwam deze week opnieuw aan de orde tijdens de Gelderse Statenvergadering. Een motie van de oppostie waarin gevraagd werd mee te werken en te denken met de staatssecretaris haalde het niet.

Verslechtering

In een reactie stelde gedeputeerde Jan Jacob van Dijk dat voor het college de volksgezondheid wel degelijk belangrijk is. Hij stelde ook vast dat er in Gelderland sprake is van een toename van vooral het aantal geiten.'En in het gebied van de Food Valley is er ook een verslechtering van de luchtkwaliteit', gaf Van Dijk aan.

Volgens hem zorgen met name biologisch gehouden pluimveehouderijen voor meer uitstoot van fijnstof.

Staltechnieken

De gedeputeerde gaf echter aan dat er gewerkt wordt aan verbeterde staltechnieken. In overleg met de gemeenten in Food Valley wil de gedeputeerde veehouderijen benaderen. Deze stappen wil de gedeputeerde in de komende periode zetten. Van Dijk gaf aan constructief mee te willen denken over bruikbare instrumenten over luchtkwaliteit en gezondheid.

Petitie

Eerder deze maand startte de GNMF is een petitie gestart vóór het wetsvoorstel'. 'Wanneer de volksgezondheid in het geding is, moet de overheid kunnen ingrijpen', zegt GNMF-directeur Volkert Vintges. 'Dat is echter nog niet het geval. In de Gelderse Vallei bijvoorbeeld zitten de gemeenten met de handen in het haar. Zij hebben te weinig juridische handvatten om maat­regelen af te dwingen die de uitstoot van schadelijke stoffen moeten beperken. Op diverse plekken in de Vallei worden de maximale normen ruimschoots over­schreden.'

LTO Noord regiovoorzitter oost Ben Haarman vindt net als Van Dijk het wetsvoorstel 'Dieraantallen en Volksgezondheid' overbodig. 'Er is al zoveel regelgeving. Nog meer regels werken verstarrend voor ondernemers. Dan stagneren ook allerlei nieuwe ontwikkelingen en innovatieve oplossingen', aldus Haarman.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer