Rechtsregels+over+maatschap+kunnen+simpeler
Nieuws
© Rijksoverheid

Rechtsregels over maatschap kunnen simpeler

Een personenvennootschap moet voor alle categorieën gebruikers een gebruiksvriendelijke rechtsvorm zijn, die zo veel mogelijk tegemoet komt aan de praktijk. Dat geldt onder meer ook voor maatschappen.

Dat concludeert een breed samengestelde werkgroep juristen en fiscalisten in het rapport Modernisering personenvennootschappen. Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) nam het rapport dinsdag in ontvangst.

‘Het rapport sluit goed aan bij het beleid van het kabinet om het ondernemingsklimaat in Nederland te verbeteren en de (internationale) handelspositie van Nederland te versterken’, aldus de bewindsman. Daarom zal hij het rapport betrekken bij de nota Vernieuwing ondernemingsrecht, die nog dit najaar naar de Tweede Kamer gaat.

Verschillende wetten

Er zijn in Nederland circa 218.000 personenvennootschappen. De huidige wettelijke regeling voor de maatschap, vennootschap onder firma en commanditaire vennootschap dateert uit 1838. De regeling is verspreid uitgewerkt in verschillende wetten en verder ingevuld door de rechtspraak. Hierdoor is de regeling niet gemakkelijk toegankelijk.

Ook is de wet sterk verouderd ten opzichte van die in andere westerse landen, zowel binnen als buiten de Europese Unie. Daarom is er behoefte aan vernieuwing. In het rapport staat een voorstel dat beoogt bestaande knelpunten op te lossen, mogelijkheden voor ondrenemers te verruimen en administratieve lasten te verminderen.

Weer

 • Dinsdag
  23° / 6°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 10°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 7°
  10 %
Meer weer