NEPG%3A+2%2C5+procent+minder+aardappelen
Nieuws
© Nieuwe Oogst

NEPG: 2,5 procent minder aardappelen

De North-western European Potato Growers (NEPG) verwachten dat het aardappelareaal in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië afneemt met 2,5 procent.

Het totale areaal aardappelen in de vijf NEPG-landen zou daarmee uitkomen op 530.000 hectare. Deze oppervlakte is ongeveer gelijk aan het vijfjaarlijks gemiddelde.

De verlaging van het areaal is met name toe te schrijven aan Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Van Groot-Brittannië is nog geen inschatting bekend, in de prognose is NEPG daarom uitgegaan van het areaal van vorig jaar.

25,2 miljoen ton

Uitgaande van een gemiddelde oogst van 47,2 ton per hectare komt de eerste oogstprognose van NEPG uit op 25,2 miljoen ton. Dat is 11,6 procent minder dan in 2014.

In een reactie op de prognose benadrukt NEPG dat de productie per hectare meer invloed heeft op de aardappeloogst in de NEPG-landen dan het areaal.

Verschuiving rassen

In alle genoemde landen is er een verschuiving merkbaar van traditionele rassen naar de teelt van specifieke rassen voor verwerking met potentieel hogere opbrengsten.

Weer

 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
 • Zaterdag
  16° / 11°
  90 %
Meer weer