NEPG+verwacht+minder+opbrengst
Nieuws
© OPTIMA FOTO

NEPG verwacht minder opbrengst

De North-Western European Potato Growers (NEPG) verwachten een totale oogst van iets minder dan 25.000.000 ton aardappelen in de vijf landen. Dat is 12,4 procent minder dan vorig seizoen en 1 procent minder dan het vijfjarig gemiddelde.

Die schatting is gebaseerd op een krimp van 3,6 procent van het areaal en een opbrengst van 47,4 ton per hectare. Deze opbrengst per hectare komt overeen met het vijfjarig gemiddelde tot iets minder.

Volgende week, een kleine twee weken later dan gemiddeld, begint de oogst van vroege industrie-aardappelen in Duitsland. NEPG verwacht goede oogst resultaten tussen 35 en 48 ton per hectare.

Onderwatergewicht

De meeste aardappelen komen uit het Rheinland waar bijna 90 procent van de velden beregend zijn. Onderwatergewicht lijkt geen problemen te geven.

In België ziet NEPG een totaal ander beeld. Als gevolg van het koude en droge groeiseizoen en het feit dat er in België nauwelijks beregening plaatsvindt, verwachten de telers een behoorlijk lage opbrengst voor de vroege aardappelen.

Proefrooiingen in een gewas van 77 dagen oud gaf een gemiddelde opbrengst van de vroege rassen van rond 25 ton per hectare. Op zijn vroegst zal men een tot twee weken na de start in Duitsland, volop voor de industrie kunnen gaan rooien.

Lager consumptie aardappel areaal

Als gevolg van de zeer lage aardappelprijzen seizoen 2014/2015 hebben veel West-Europese telers besloten iets minder aardappelen te gaan telen gecombineerd met een iets hoger percentage op contract.

Vooral de Engelsen gaan in areaal minderen (-7,1 procent), waarbij het areaal onder 100.000 hectare totaal komt. Een laagte record voor de Britse telers. NEPG wil benadrukken dat dit een ruwe opbrengst inschatting is.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 4°
  10 %
 • Donderdag
  6° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  6° / 3°
  70 %
Meer weer