Biofumigatie geen simpele oplossing bodemgebonden ziekten

Biofumigatie is een biologische manier om bodemgebonden ziekten en plagen te bestrijden. Bij biofumigatie worden gewassen van de kruisbloemigen in de grond omgezet in giftige verbindingen. Deze zijn verwant aan de actieve stof in het chemische grondontsmettingsmiddel metam-natrium.

Biofumigatie+geen+simpele+oplossing+bodemgebonden+ziekten
© Nieuwe Oogst

Hoe werkt biofumigatie in de praktijk?

Bij biofumigatie worden gewassen fijn gehakseld en ingewerkt in de bodem. Daarna wordt de bodem afgedicht door de grond aan te rollen en eventueel te beregenen. In de bodem worden de glucosinolaten in deze gewassen omgezet tot giftige isothiocyanaten. Vaak gaat het om kruisbloemige gewassen, zoals bladkool en gele mosterd. Een andere mogelijkheid is soedangras.

Hoelang moet het gewas op het veld staan?

Bij kruisbloemigen moet de teelt tijdens de eerste bloei worden afgebroken, als het gehalte aan glucosinolaten hoog is. Meestal is dat zes tot acht weken na het zaaien van het gewas. Het advies is daarom om in juni of in de eerste helft van juli te zaaien, zodat de bodemtemperatuur bij het inwerken in augustus of begin september hoog is. Dit komt de omzetting in de bodem naar de giftige stoffen ten goede.

Telers moeten dus eerder zaaien dan bij groenbemesters?

Ja. Gewassen voor biofumigatie zijn daardoor moeilijker in het bouwplan in te passen. De teelt komt in de plaats van een ander gewas of na een gewas dat vroeg wordt geoogst. Denk aan conservenerwten, tulpen of een vroege teelt industriespinazie. De kosten per hectare voor biofumigatie zijn ongeveer het dubbele van een reguliere groenbemester. Dit komt vooral door de extra kosten van klepelen, inwerken en dichtrollen (circa 300 euro per hectare). Daarnaast is het zaaizaad iets duurder.

Wat voor effect is er te verwachten?

Het telen en onderwerken van een biofumigatiegewas heeft hetzelfde effect als een groenbemester en dat is terug te zien in de opbrengst. De positieve berichten over de ziektebestrijding, zoals schimmels en aaltjes, zijn voor een groot deel gebaseerd op laboratorium- en kasproeven onder geconditioneerde omstandigheden. Resultaten van veldproeven zijn veel minder eenduidig.
Het bestrijdingseffect is afhankelijk van de concentratie en de tijd dat de werkzame stof aanwezig is.

Waar kunnen telers meer te weten komen over biofumigatie?

Hoe deze methode werkt, welke resultaten er te behalen zijn en wat de kosten zijn, is te lezen in de recent verschenen folder Biofumigatie van het Beter bodembeheer-onderzoek.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer