Brits onderzoek: biofumigatie tegen aaltjes

Recent Brits onderzoek toont aan dat biofumigatie een effectief wapen is in de strijd tegen nematoden. De proefresultaten van seizoen 2011-2012 tonen aan dat de populatie aardappelcystenaaltjes met gemiddeld 42 procent kan afnemen.

Brits+onderzoek%3A+biofumigatie+tegen+aaltjes
© eigen foto Limagrain

De biologische werking is te danken aan de in kruisbloemigen aanwezige hoge concentraties glucosinolaten. Wanneer een plantdeel beschadigd raakt, komt glucosinolaat vrij uit de plantencellen.

Het toxische gasvormige isothiocyanaat dat zich hierdoor vormt, heeft een vergelijkbare werking als metam-natrium. De afname is vergelijkbaar met twee jaar teelt zonder waardplanten.

Optimalisering

De afname kan volgens Vincent Coolbergen, productmanager bij Limagrain, nog verder omhoog. 'Bijvoorbeeld door een vroegere inzaai, een betere methode van in- en onderwerken van de groenbemester en verdere optimalisering van het mengsel.'

Veredelingsbedrijven Limagrain Nederland en Joordens Zaden ontwikkelden voor deze toepassing het mengsel LG Biofum Summer. Hierin zit de multiresistente bladrammenas Doublet, gele mosterd en Ethiopische mosterd.

Het onderzoek naar het effect van biofumigatie werd in Engeland uitgevoerd door Vegetable Consultancy Services Ltd en Harper Adams University.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer