Melkpoeder en kaas drukken winst FrieslandCampina

De winst van FrieslandCampina is in het eerste halfjaar 2016 gedaald met 16,7 procent naar 160 miljoen euro ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Door de sterke stijging van de melkproductie zijn meer basiszuivelproducten met verlies verkocht.

Melkpoeder+en+kaas+drukken+winst+FrieslandCampina
© FrieslandCampina

De netto-omzet nam in de eerste zes maanden van 2016 af met 2,2 procent tot 5.522 miljoen euro. De daling kon grotendeels gecompenseerd worden door een hoger volume. De melkprijs voor de leden-melkveehouders nam af naar 30,24 euro per 100 kilo melk door de lagere garantieprijs voor boerderijmelk en de lagere waardecreatie. Vorig jaar was dat nog 36,48 euro. De nabetaling voor de leden-melkveehouders komt daarmee op 1,170 euro per 100 kilo melk, een daling van 85 cent ten opzichte van vorig jaar.

Roelof Joosten, CEO van FrieslandCampina. 'We hebben een bijzonder eerste halfjaar achter de rug. FrieslandCampina doet het goed in Azië en met ingrediënten en realiseert een mooie volumegroei met toegevoegdewaardeproducten van 2,3 procent. We hebben wel door de toename van de melkproductie aanzienlijk meer melk moeten verwerken tot basiszuivelproducten die we in de markt alleen met verlies konden afzetten. Dat zie je terug in de daling met 17 procent van zowel de winst als de melkprijs voor de leden-melkveehouders.'

Melkaanvoer

In het eerste halfjaar 2016 is 5.488 miljoen kilo melk door de leden-melkveehouders van Zuivelcoöperatie FrieslandCampina aangeboden. Dit is een toename van 583 miljoen kilo melk (11,9 procent) ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Een groot deel van de toegenomen melkvolumes is verwerkt in basisproducten.

De netto-omzet is met 2,2 procent gedaald naar 5.522 miljoen euro (eerste halfjaar 2015: 5.645 miljoen euro). Valuta-effecten hadden per saldo een negatief effect van 87 miljoen euro (1,5 procent) op de netto-omzet. De verkopen van toegevoegdewaardeproducten, zoals kindervoeding, ingrediënten voor kindervoeding en gecondenseerde melk, namen toe met 2,3 procent. Het volume basisproducten groeide nog sterker met 16,8 procent. De verkoopprijzen daalden met 5,6 procent en de prijzen van toegevoegdewaardeproducten daalden met 4,3 procent. In het eerste halfjaar van 2016 is er tevens meer boerderijmelk direct verkocht aan derden als gevolg van de hoge melkaanvoer en de volbezette productiecapaciteit.

Winstdaling

De winst over het eerste halfjaar 2016 nam af met 16,7 procent tot 160 miljoen euro (eerste halfjaar 2015: 192 miljoen euro). Hiervan is 117 miljoen euro beschikbaar voor de aandeelhouder en verstrekker van de coöperatieve lening en houders van ledenobligaties. Vorig jaar was hiervoor nog 152 miljoen euro voor beschikbaar.

Vooruitzichten

Volgens FrieslandCampina is het dieptepunt van de melkprijzen gepasseerd. In de tweede helft van 2016 zal het wereldwijde aanbod van melk afnemen ten opzichte van het eerste halfjaar. De vraag naar zuivelproducten zal in het tweede halfjaar van 2016 wereldwijd slechts bescheiden toenemen. Dit is het gevolg van de beperkte koopkracht in vele olie-exporterende landen, de politieke instabiliteit in verschillende landen, de nog beperkte vraag naar zuivelgrondstoffen in China en het handhaven door Rusland van de blokkade van zuivelproducten uit de Europese Unie, aldus de toelichting.

Wat de gevolgen zullen zijn van de productiebeperkende steunmaatregelen van de Europese Commissie is nog onduidelijk, meldt het concern. Ook de gevolgen van mogelijke vrijwillige productiebeperking van coöperaties of producentenverenigingen zijn onduidelijk. In Nederland zullen naar alle waarschijnlijkheid maatregelen genomen worden om de fosfaatproductie op veebedrijven te beperken en onder het niveau van 2 juli 2015 te brengen. Of dit al in 2016 zal leiden tot een vermindering van de melkproductie is eveneens onduidelijk.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  21° / 11°
  20 %
 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
Meer weer