ZLTO+onderzoekt+optie+kort+geding
Achtergrond
© John Claessens

ZLTO onderzoekt optie kort geding

Verzekeraars hebben hun winst de afgelopen maanden zien dalen, vooral door het noodweer dat Zuidoost-Brabant in juni trof. Bij ZLTO blijven daarentegen meldingen binnenkomen van leden van wie de schademelding niet wordt gehonoreerd vanwege een verschil van interpretatie van de polisvoorwaarden.

De grote agrarische verzekeraars weigeren nog altijd een schadebedrag uit te keren na de ijsstorm van 23 juni. Dat komt door een verschil in interpretatie van de polisvoorwaarden.

Standpunt

Deze verzekeraars stellen zich nog steeds op het formele standpunt dat de ijsballen die tijdens de storm van 23 juni een enorme ravage aanrichtten als hagel moet worden aangemerkt en zodoende niet onder de reguliere stormverzekering vallen. Ondernemers die zijn verzekerd voor stormschade en niet voor hagel, krijgen geen vergoeding uitgekeerd.

Achmea Interpolis, veruit de grootste verzekeraar in de regio, meldt grote verliezen als gevolg van het uitkeren van stormschades. De totale schade aan onder meer auto's, woningen en bij land- en tuinbouwbedrijven is naar eigen zeggen opgelopen tot 267 miljoen euro. Zo'n 30.000 klanten deden een beroep op de verzekeraar vanwege de storm.

Resultaat

Volgens Willem van Duin, voorzitter van de Raad van Bestuur, heeft de schadelast een grote invloed op het resultaat. ‘Onze medewerkers en partners hebben alles in het werk gesteld - en doen dat nog - om onze verzekerden weer snel op weg te helpen. Na zorgvuldige taxatie van de schades is een groot deel van onze klanten inmiddels verder geholpen. Er is nog veel te doen, dat beseffen we en daar werken we met onze medewerkers en partners hard aan.’

Delta Lloyd, die een kostenpost noteerde van 44 miljoen euro, en enkele kleinere verzekeraars in de regio keren inmiddels wel uit voor stormschade, mede als gevolg van overleg met ZLTO.

Verbazing

ZLTO verbaast zich over de opstelling waarmee de grote agrarische verzekeraars naar buiten zijn gekomen. De land- en tuinbouworganisatie kreeg de afgelopen weken veel meldingen van leden dat hun schade door verzekeraars niet wordt uitgekeerd. Zij zijn wel verzekerd voor stormschade, maar niet voor hagelschade.

ZLTO is van mening dat ook zij recht hebben op een schadevergoeding omdat de schade die agrarische bedrijven op 23 juni hebben opgelopen het gevolg is van extreem harde storm en niet van hagel. De schade dient dan ook te worden vergoed op grond van de stormschadeverzekering.

Erkenning

Volgens voorzitter Hans Huijbers hebben tot nu toe 100 leden zich bij ZLTO gemeld van wie hun verzekeraar weigert een schadebedrag uit te keren. Het indicatieve schadebedrag hiervan bedraagt vele miljoenen.
’We onderzoeken de haalbaarheid van een kort geding om te bewerkstelligen dat de grote verzekeraars de storm erkennen als de veroorzaker van de schade.’

Weer

 • Dinsdag
  18° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer