Uien kwetsbaar door het warme weer

Uien zijn door het extreem warme weer van deze week extra gevoelig voor beschadigingen tijdens de oogst. De hoge temperaturen maken het weefsel van de uien zachter dan normaal, stelt buitendienstmedewerker Jaap Jonker van De Groot en Slot. Hij adviseert uientelers om juist nu voldoende diep te rooien.

'Wat meer grond op de rooimat zorgt ervoor dat de uien beter beschermd blijven en minder snel in aanraking komen met de spijlen van de rooimachine.' Voor het oprapen van de uien geldt wat Jonker betreft hetzelfde, waarbij de extra grond voorkomt dat uien teveel gaan rollen op de opraapband.

'Als de tijd het toelaat dan heeft het de voorkeur om op dagen zoals vandaag niet te laden tussen 14 en 18 uur', zegt Jonker. 'De temperaturen in het zwad zijn dan op z'n hoogst en de kans op schade het grootst.' Voor het inschuren van het geoogste product geldt volgens de uienspecialist dat nog meer aandacht voor beperking van valhoogtes gewenst is.

Huidbeschadigingen

Vanwege het mooie en droge weer wordt in de meeste regio's in Nederland op dit moment volle bak uien gerooid, meldt Jonker. 'Alleen in gebieden in Zeeland en ook in Friesland ligt de oogst stil omdat de uien te vast in de grond staan. De wortels breken daardoor af bij het rooien, met als gevolg meer huidbeschadigingen.' Het betreft met name percelen die niet beregend kunnen worden kort voor de oogst.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer