10 procent minder uien per hectare

DLV Plant voorspelt dat de hectareopbrengst voor zaaiuien zeker 10 procent lager zal zijn dan vorig jaar.

10+procent+minder+uien+per+hectare
© Dirk Hol

Na het oogstjaar 2014 berekende het CBS de hectareproductie uiteindelijk op 54 ton per hectare. 'Voor het zuidwesten mogen we daar op z'n minst 10 procent vanaf trekken, ondanks het groeizame weer van dit moment', stelt Luc Remijn van DLV Plant.

Percelen op hun retour

Volgens de uienspecialist is de opbrengstpotentie van uien dit seizoen behoorlijk lager dan voorgaande jaren. 'Ook zijn de meeste uienpercelen al behoorlijk op hun retour.'

Voor het midden van het land schetst Laurens Persoon, ook van DLV Plant, een vergelijkbaar beeld. Maar hij vindt het nog te vroeg om percentages te noemen.

‘De zaaiuien hebben dit jaar minder loof en dat duidt op lagere producties. Aan de andere kant zijn er nog percelen waar in de laatste periode van het seizoen behoorlijk wat kilo’s kunnen bijgroeien', zegt Persoon.

Uitbreiding areaal

De 10 procent lagere hectareopbrengst wordt grotendeels gecompenseerd door uitbreiding van het uienareaal met 7 procent. Uit de voorlopige resultaten van de Landbouwtelling van het CBS blijkt dat in Nederland dit jaar 24.000 hectare zaaiuien wordt geteeld, dat is 1.650 hectare meer dan in 2014.

• Lees meer hierover deze week in Nieuwe Oogst.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 15°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
 • Woensdag
  17° / 13°
  20 %
Meer weer