Octrooideal+Rijk+Zwaan+en+Syngenta+over+genetisch+materiaal
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Octrooideal Rijk Zwaan en Syngenta over genetisch materiaal

Veredelaars van groentegewassen van Rijk Zwaan en Syngenta mogen vanaf nu vrij beschikken over elkaars genetisch materiaal, ook al is dat materiaal gepatenteerd.

Beide bedrijven hebben daarvoor een licentieovereenkomst gesloten. Volgens Rijk Zwaan en Syngenta vergroot de overeenkomst de mogelijkheid om van elkaars innovaties gebruik te maken voor de veredeling van nieuwe groenterassen.

Zowel Rijk Zwaan als Syngenta zijn ook de initiatiefnemers van de oprichting van het International Licensing Platform (ILP). Dit platform biedt veredelaars toegang tot octrooien op natuurlijke eigenschappen van groenten. Voor het gebruik ervan gelden wel voorwaarden, veelal in de vorm licentiegelden.

Volledige veredelingsvrijstelling

Het verschil met ILP is dat Rijk Zwaan en Syngenta vanwege hun licentieovereenkomst volledige veredelingsvrijstelling hebben voor elkaars octrooien. Binnen ILP moet voor het gebruik van elk afzonderlijk patent een aparte overeenkomst gesloten worden.

Over hoe Rijk Zwaan en Syngenta het gebruik van elkaars octrooien financieel afhandelen geven de partijen geen toelichting. In een reactie benadrukt directeur Ben Tax van Rijk Zwaan dat open innovatie in de veredeling van essentieel belang is voor de wereldwijde voedselvoorziening.

Individuele patenten

Of Syngenta met meerdere partijen in gesprek is over een vergelijkbare overeenkomst wil woordvoerder Toon Musschoot niets zeggen. 'Wel hebben we al met meerdere partijen contracten afgesloten voor het gebruik van individuele patenten', aldus Musschoot.

Weer

 • Zondag
  23° / 8°
  10 %
 • Maandag
  27° / 12°
  10 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  0 %
Meer weer