Ook+voorrang+pacht+voor+Foqus+Planet
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Ook voorrang pacht voor Foqus Planet

Provincie Noord-Holland heeft alsnog het certificaat Foqus Planet van FrieslandCampina toegevoegd aan de lijst met duurzaamheidspapieren die agrarische ondernemers voorrang verschaft bij de toewijzing van pachtpercelen.

Aanvankelijk gold dit in de melkveehouderij alleen voor het duurzaamheidscertificaat van CONO.

Na kritiek van LTO Noord en op aandringen van het CDA in de Statenvergadering is landbouwgedeputeerde Jaap Bond erin geslaagd ook leden van FrieslandCampina een 'voorkeurspositie' te geven bij de toewijzing van pachtpercelen.

Coalitieakkoord

De aanvullende voorwaarden voor ondernemers moeten leiden tot een duurzamer grondbeheer door de provincie. Deze wens is opgenomen in het coalitieakkoord.

Provinciaal bestuurder Arwin Bos van LTO Noord is van mening dat die duurzaamheid ook wordt bereikt met langjarige pachtcontracten. Het onderscheid tussen boeren met en zonder certificaten zegt daar veel minder over.

Gelijk speelveld

'Een gelijk speelveld staat voor ons voorop. Nu worden ondernemers buitengesloten, die minstens zo duurzaam kunnen werken als hun collega's met een certificaat.'

Bij LTO Noord komen nog steeds vragen binnen van ondernemers, die bang zijn buiten de boot te vallen, omdat ze hun melk niet aan CONO of FrieslandCampina leveren. 'Een lid van DeltaMilk dat aan agrarische natuurbeheer doet en bezig is om zonnepanelen op zijn stal te plaatsen, is mijn ogen ook duurzaam bezig', zegt Bos.

Amendement

Woordvoerster Heleen Keur van het CDA roept LTO Noord op om dergelijke voorvallen te inventariseren. 'We hebben vergeefs geprobeerd om met een amendement de duurzame criteria in de bedrijfsvoering te schrappen.'

Keur heeft vertrouwen in het college van Gedeputeerde Staten, dat heeft toegezegd om in te grijpen als de regels in de praktijk een averechts effect hebben. 'Duurzaamheidscertificaten van andere zuivelbedrijven of bijvoorbeeld een duurzame paardenstoeterij moeten ook voorrang kunnen krijgen.'

Minder aanvragen

Vorige week gaf de provincie te kennen dat het aantal pachtaanvragen achterblijft bij voorgaande jaren. Keur: 'Dat heeft ongetwijfeld te maken met de aanvullende voorwaarden, waardoor een deel van de ondernemers afhaakt.'

Agrariërs kunnen nog tot en met 8 juli pachtverzoeken indienen.

Weer

 • Donderdag
  9° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
Meer weer