Jan+Vogels+koelde+met+warmtewisselaar
Nieuws
© Van Assendelf Fotografie

Jan Vogels koelde met warmtewisselaar

Varkenshouder Jan Vogels uit Erp heeft bijna de renovatie van zijn biggenstallen achter de rug. Hierbij is ook centrale afzuiging met nieuwe bio-wasser van Prismafilter geplaatst met daarop een warmtewisselaar van ITB. Daarmee werd de afgelopen weken ook gekoeld.

Omdat tijdens de renovatie ook het gehele centrale verwarmingssysteem moest worden aangepakt, onderzocht Vogels de mogelijkheden om op energiekosten te besparen. Hij koos voor een warmtewisselaar. 'Zonnepanelen vielen af omdat die een lange terugverdientijd hebben', zegt Vogels.

Goede afstemming belangrijk

Om ervoor te zorgen dat alle onderdelen van het systeem goed op elkaar worden afgestemd, zette Vogels Prismafilter (leverancier van de biowasser), ITB (warmtewisselaar) en van den Elzen Electro (leverancier van de Stienen klimaatregeling) met elkaar aan tafel.

'Achteraf heeft dit zeker goed bijgedragen aan de goede werking van het systeem', geeft Vogels aan. Eind vorig jaar werd de warmtewisselaar op de wasser geplaatst.

20 procent inkomende lucht

De capaciteit van de installatie is gemaakt voor de winter. Dit betekent dat een warmtewisselaar voor maximaal 20 procent van de inkomende lucht moet worden gebouwd.

'In de zomer kun je dus ook maximaal 20 procent door de wisselaar halen. Boven de 28 graden gaat de warmtewisselaar dan werken als koeling. De temperatuur in de stal daalde daardoor toch mooi twee graden en dat maakt dan net het verschil', vertelt Vogels.

Tweede in Brabant

In Brabant is Vogels het tweede varkenshouderijbedrijf dat een warmtewisselaar plaatste achter de luchtwasser. Die techniek maakt het mogelijk 70 procent van de warmte uit de stal om te zetten in nieuwe warmte.

'Door warmte terug te winnen, maak ik bijna geen gebruik meer van fossiele brandstoffen. Daarmee help ik voorkomen dat de aarde opwarmt en de CO2 uitstoot gaat erdoor omlaag', motiveert Vogels zijn investering in de warmtewisselaar.

Gewaardeerd ondernemen

Als varkenshouder bijdragen aan het halen van milieudoelen, is voor de Erpse varkenshouder belangrijk. Een varkenshouderij die minder belastend is voor natuur en omgeving is een mogelijkheid voor meer maatschappelijk draagvlak.

Vogels zet zich daarvoor al jaren in als voorzitter bestuurder van Varkens Vandaag ook inzet. Zijn streven is 'gewaardeerd ondernemen'. De warmtewisselaar heeft een terugverdientijd van 3 tot 4 jaar.

De winst van het systeem zit in de forse besparing op energiekosten, gezonder klimaat in de stal doordat de binnenkomende lucht nooit onder de 15 graden komt.

De techniek

ITB tekende voor het concept dat Vogels toepast. Daarbij is de warmtewisselaar op de luchtwasser geplaatst en wordt ingaande verse lucht, verwarmd aan de uitgaande lucht. Het rendement is maximaal 80 procent. Het systeem werkt volautomisch op basis van temperatuur en onderdruk.

De luchtvochtigheid achter de luchtwasser is hoog, waardoor de wisselaar ook als druppelvanger functioneert. De energie die vrijkomt bij de condensatie van de uitgaande lucht draagt bij aan de opwarming van de ingaande lucht.

Omdat de in- en uitgaande lucht in de wisselaar schoon zijn, hoeft de wisselaar niet meer te worden gereinigd. De horizontale buizenwisselaar is compact waardoor deze in bestaande en nieuwe stallen eenvoudig op de luchtwasser geplaatst kan worden.

Nog enkele cijfers

In 2001 was 0,4 procent van de stallen duurzaam (met meer aandacht voor dierwelzijn en milieu) uitgevoerd. In 2015 is dat aandeel gestegen naar 22 procent. In diezelfde tijd daalde de uitstoot van ammoniak door de landbouw met tweederde.

De uitstoot van fijnstof door de varkenshouderij nam in die veertien jaar met eenderde af.

Weer

 • Donderdag
  9° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
Meer weer