%27Methaan+is+bruikbare+grondstof%27
Nieuws
© Wageningen UR

'Methaan is bruikbare grondstof'

Methaan is efficiënter uit de lucht te verwijderen en kan opgewaardeerd worden naar een bruikbare grondstof. De Belgische bio-ingenieur Frederiek-Maarten Kerckhof van de Universiteit Gent heeft hiervoor een techniek ontwikkeld.

De bacteriën die in de buurt van methaan voorkomen zijn volgens Kerckhof van doorslaggevend belang zijn.Sommige bacteriën verwijderen methaan en werken samen met andere bacteriën die zelf geen methaan kunnen verwijderen. Door de samenwerking kunnen de andere bacteriën ook methaan verwijderen. Daardoor kan methaan efficiënter verwijderd worden.

Zo is het mogelijk dat de methaanverwijderende bacterie samenwerkt met een bacterie die vervuilende stoffen uit grondwater kan verwijderen, stelt de Belgische onderzoeker. Daardoor is methaan efficiënter te verwijderen, terwijl de bacteriële gemeenschap ook wordt ingezet in waterzuivering of in de verbetering van de bodemkwaliteit.

Combinaties

Wetenschappers kunnen ook combinaties samenstellen met bacteriën die grondstoffen aanmaken, zoals vitamines of pigmenten. Zo’n bacteriële gemeenschap is te gebruiken in de farmaceutische industrie om grondstoffen aan te leveren voor cosmetica. Op deze wijze zijn de investeringen om methaan te verwijderen, terug te winnen en wordt methaan zodoende een waardevol product.

Kerckhof werkt momenteel verder aan de praktische implementering van de techniek.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  17° / 10°
  70 %
 • Maandag
  16° / 10°
  40 %
 • Dinsdag
  17° / 9°
  20 %
Meer weer