CDA pleit voor voedselscheidsrechter

Het CDA wil dat er een voedselscheidsrechter komt die waakt over de belangen van boeren en de voedselindustrie. Volgens Kamerlid Jaco Geurts worden de supermarkten te machtig.

CDA’er Geurts deed zijn oproep dinsdag in het Radio 1-programma de Ochtend. Directe aanleiding voor zijn plan is het samengaan van Ahold met het Belgische Delhaize. Daags na het rondkomen van deze fusie kwam naar buiten dat de nieuwe inkoopcombinatie een hogere inkoopkorting eist van grote merkleveranciers.

‘De supermarkten concentreren zich tot steeds grotere bedrijven. Tussen duizenden producenten en miljoenen consumenten zitten nog maar drie tot vijf inkooppartijen. Het CDA vindt dat de mededingingsautoriteit daar te weinig oog voor heeft’, aldus Geurts.

Anoniem

Volgens het Kamerlid zou de voedselscheidsrechter zelfstandig onderzoek moeten kunnen instellen bij vermeende misstanden. ‘Leveranciers durven zich vaak niet uit te spreken, omdat dan hun naam dan op straat ligt. De sector heeft al eerder onderzoek gedaan naar misstanden maar toen durfde niemand zich te melden. De voedselscheidsrechters zou zaken daarom anoniem en vertrouwelijk moeten behandelen.’

Bewaken

Geurts wijst naar Groot-Brittannië waar naar aanleiding van een langlopend debat over eerlijke handelspraktijken de Competition and Markets Authority (CMA) werd opgericht. In landen als Italië, Spanje en Frankrijk wordt ook aan regelgeving gewerkt, zegt hij. ‘Het is van belang om het evenwicht tussen boer, tuinder en visser en de markt te bewaken.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer