Kassen krijgen warmte van ijsbaan

Bij de Arendshoeve in Aalsmeerderbrug kweekt en vermeerdert Jacob van Zijverden groene kamerplanten. Daarnaast benut hij de showkas als een groene evenementenlocatie.

Kassen+krijgen+warmte+van+ijsbaan
© Ella Tilgenkamp

De Arendshoeve is na de droogmaking van de Haarlemmermeer in 1852 gesticht als agrarisch gemengd bedrijf. In de jaren 60 van de vorige eeuw begon het bedrijf in Aalsmeerderbrug met rozenteelt in kassen en begin jaren 80 met de teelt van kamerplanten. De huidige eigenaar, Jacob van Zijverden, achterkleinzoon van de grondlegger, heeft de Arendshoeve in 1980 van zijn ouders overgenomen.
'Zo'n 20 jaar terug verdiende ik minder dan niks met mijn kwekerij. Ik kon meegaan in schaalvergroting en industrialisering, maar ik ben op zoek gegaan naar nieuwe mogelijkheden en verbreding. In die tijd was al uit onderzoek bekend dat groene planten de lucht wassen, dat een goed klimaat een positief effect heeft op het psychisch welbevinden en dat een groene omgeving mensen creatiever maakt en stress verlaagt. Daar wilde ik iets mee.'
Het kostte meer dan 10 jaar voordat alle vergunningen rond waren om een showkas te exploiteren waarin vergaderingen en evenementen kunnen plaatsvinden. 'Ambtenaren wisten niet wat ze ermee aan moesten. Het viel bijvoorbeeld niet mee om het bestemmingsplan gewijzigd te krijgen. Uiteindelijk is het gelukt: sinds 2011 noemen we ons 'Arendshoeve, the Garden of Amsterdam', zodat we herkenbaar zijn voor relaties in binnen- en buitenland. In de markt is voor evenementen steeds meer vraag naar bijzondere locaties zoals onze groene plantenkas.'
Met zijn bedrijfsvoering wil Van Zijverden aansluiten bij maatschappelijke trends als circulair en innovatief agrarisch ondernemerschap. 'We hechten veel belang aan duurzaamheid. Zo maken we gebruik van afvalwarmte uit een biovergistingscentrale en hebben we eigen zonnepanelen. Met de warmte die we aan onze indoorijsbaan onttrekken, verwarmen we onze tropische plantenkas', vertelt hij.
'We werken graag en bij voorkeur samen met bedrijven in de omgeving, zoals cateraars, en zetten bij evenementen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in. We hebben een goede band met gemeente Haarlemmermeer, die wil excelleren als leuke gemeente om in te wonen en te werken.'
In de Arendshoeve is ruimte voor zowel grootschalige als kleinere evenementen. 'We krijgen regelmatig farmaceutische bedrijven over de vloer voor congressen of bekende buitenlandse namen als Hugo Boss en L’Oréal. Vorige week hadden we hier een feest voor een Duitse logistieke dienstverlener. Ook worden er fundraisingdiners georganiseerd voor goede doelen. Daarnaast kunnen particulieren bij ons terecht voor bruiloften of afscheidsbijeenkomsten bij uitvaarten. En we bieden flexwerkers de mogelijkheid om tegen een geringe vergoeding gebruik te maken van onze 'groene' vergaderfaciliteiten.'
Naast evenementenlocatie is de Arendshoeve kwekerij en vermeerderaar van groene kamerplanten. Het assortiment bestaat uit crassula, epiphyllum, euphorbia, lepismium, microsorum, rhipsalis, sanseveria, senecio en stapelia, de meeste in verschillende variëteiten. 'We proberen zoveel mogelijk biologisch te werken, maar soms kom je in een ondoenlijke situatie terecht wat betreft wet- en regelgeving: de consument wil geen beestjes in zijn planten en de burger wil niet dat je chemische gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. Dat is wel eens lastig.'

Ambassadeurs

Bij het familiebedrijf werken zo'n vijftien mensen, voor het grootste deel parttimers. 'De kwekerij en de showkas verschillen totaal qua productmarktcombinatie. Dat vereist verschillende manieren van denken, daar ben ik me zeer van bewust. In de kwekerij kweken we kamerplanten en in de showkas proberen we ambassadeurs te kweken; mensen die superenthousiast zijn over hun verblijf tussen het groen in onze showkas', vertelt Van Zijverden.
'Op het gebied van duurzaamheid en groenbeleving sluiten we graag aan bij ideële verenigingen, zoals Natuurmonumenten en MVO Nederland. Om meer bekendheid te krijgen adverteren we op Locaties.nl en op Facebook, maar we hebben nog niet zoveel boekingen als we zouden willen. Het zou mooi zijn als we in een praatprogramma komen.'

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer