EU praat over nieuwe steun melkveehouderij

De landbouwministers in de Europese Unie bespreken tijdens de Landbouwraad over vier weken in Luxemburg nieuwe steunmaatregelen voor de varkenshouderij en de melkveehouderij.

EU+praat+over+nieuwe+steun+melkveehouderij
© Foto RijksoverheidValerie Kuypers

Dat zeiden EU-landbouwcommissaris Phil Hogan en staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken na afloop de informele landbouwraad in Amsterdam. Van Dam is voorzitter van de raad waar de Europese landbouwministers bijeenkomen.

Wat de maatregelen inhouden, wil Hogan nog niet zeggen. Hij wil eerst bekijken wat het effect is van de 23 maatregelen die al eerder zijn genomen. 'Sommige hebben effect, andere maatregelen gaan niet snel genoeg in de ogen van de melkveehouders.'

Protest

De Eurocommissaris van Landbouw gaf verder aan dat nieuwe steunmaatregelen niet altijd geld hoeven te kosten. Verder was hij nieuwsgierig naar het steunpakket van 100 miljoen euro dat Duitsland uittrekt voor de sector.

Net als maandag in Diessen demonstreerden melkveehouders in Amsterdam bij het Scheepvaartmuseum voor een betere melkprijs. In Amsterdam waren er zo'n honderd boeren.

Productie

Volgens Van Dam is de huidige slechte marktsituatie te wijten aan overproductie van melk. Hij gaf aan dat de sector nu ook zelf maatregelen kan nemen door binnen coöperatieverband afspraken te maken over productie.

Hogan merkte op dat acht lidstaten nog steeds hun crisisgeld niet hebben geclaimd dat in september beschikbaar is gesteld. Daaronder ook Nederland. De staatssecretaris zei daarop dat Nederland de 30 miljoen euro in juni zal besteden.

Varkenshouderij

De EU-landbouwcommissaris is optimistisch over de situatie in de varkenshouderij. Hij noemde onder meer de private opslag van varkensvlees en de groeiende export nar China, waardoor de prijzen stijgen.

'Je ziet vooruitgang', aldus Hogan. 'Ik hoop dat deze trend zich doorzet.'

GLB-plan Van Dam

De landbouwministers bespraken ook het plan van Van Dam om het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) te hervormen. De staatssecretaris zei na afloop 'een goed gevoel' aan het debat over te houden. 'Het is een start van een lange discussie. De komende jaren zal die verder plaats moeten vinden.'

Inhoudelijk wilde zowel Van Dam als Hogan er weinig over kwijt. Wel dat de landbouwministers het erover eens zijn dat innovatie en maatregelen om de klimaatveranderingen tegen te gaan een plek in het nieuwe GLB moeten krijgen.

Taskforce

Hogan zei daarbij uit te kijken naar de aanbevelingen van de taskforce onder leiding van oud-landbouwminister Cees Veerman om verbeteringen in de voedselketen door te voeren.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer