Stivas steekt 3,3 miljoen in kavelruil Noord-Holland

Stichting ter Verbetering van de Agrarische Structuur (Stivas) mag van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) ruim 1,65 miljoen euro aan Europees geld inzetten om kavelruil te bevorderen. Provincie Noord-Holland draagt nog eens eenzelfde bedrag bij.

Tot medio 2021 moet met actieve inzet van agrarische ondernemers 1.650 hectare grond van eigenaar veranderen. Dat gebeurt via het instrument vrijwillige kavelruil.

Naast verbetering van de agrarische verkaveling kunnen maatschappelijke doelen als natuur, water en recreatie van deze investering profiteren. Deze plannen moeten dan wel in het ruilplan passen.

Proceskosten

Met de bijdrage financiert Stivas de proceskosten van de kavelruilcoördinator en alle procedurekosten, zoals kadaster- en notariskosten. Ook draagt Stivas tot 800 euro per geruilde hectare bij aan investeringen die de bereikbaarheid en bewerkbaarheid van de geruilde hectares verbeteren.

Voor deelname aan de kavelruil wordt aan de boer een vaste bijdrage per geruilde hectare gevraagd waarmee niet-subsidiabele kosten worden gedekt.

Rijafstand

Grotere huiskavels en dus minder veldkavels zorgen voor minder rijafstand, wat niet alleen tijd en brandstof bespaart, maar ook de veiligheid op de wegen vergroot. Daarnaast zorgen grotere huiskavels ervoor dat ondernemers gemakkelijker de ‘koe in de wei’ kunnen laten grazen, wat een hogere melkprijs genereert.

De werkzaamheden van Stivas worden door LTO Noord Noord-Holland ondersteund. De belangenbehartiger roept haar leden én niet-leden op om actief na te denken over de verkavelingsstructuur van het eigen bedrijf en het gebied waarin het bedrijf is gelegen. 'Samen werken aan agrarische structuurverbetering maakt de sector in totaliteit ook sterker.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer