Variabel bemesten met organische mest

Agrifirm Plant maakt met de ontwikkeling van specifieke taakkaarten het plaatsspecifiek bemesten met drijfmest en compost mogelijk.

Variabel+bemesten+met+organische+mest
© Nieuwe Oogst

Met de taakkaarten kunnen telers en loonwerkers op een perceel de organische mestgift variëren op basis van het organische stofgehalte.

De techniek is onderdeel van de adviesdienst die Agrifirm Plant samen met Agrometius ontwikkelde om met de Veris bodemscanner de bodem in kaart te brengen. De te meten variabelen zijn: de geleidbaarheid, de pH en het gehalte organische stof.

Rekenregels

Op basis van de pH is plaatsspecifiek bekalken al mogelijk. Agrifirm Plant heeft nu ook rekenregels opgesteld voor bemesting met drijfmest en compost op basis van het gemeten gehalte organische stof in de bodem.

Het principe is dat op plaatsen met een hoog gehalte minder mest wordt gestrooid en andersom. De informatie is opgeslagen in digitale taakkaarten die worden ingelezen in de boordcomputer van de mestverspreider voor de gewenste dosering.

Met succes getest

De afgelopen weken is de toepassing met succes getest door loonwerker Henk van Oosten op percelen in Groningen en Drenthe. Het effect van de plaatsspecifieke toediening van drijfmest en compost onderzoekt Agrifirm Plant bij enkele telers en op een proefveld bij PPO in Valthermond.

De verwachting dat variabel bemesten zorgt voor hogere opbrengsten, een betere kwaliteit, een efficiëntere benutting van meststoffen en daardoor een lagere kostprijs.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  21° / 11°
  20 %
 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
Meer weer