Export pootgoed groter dan ooit

Met 811.086 ton heeft de Nederlandse pootgoedsector afgelopen afzetseizoen een recordvolume naar het buitenland geëxporteerd.

Haijo DoddeDe totale export van oogst 2015 is 5,4 procent groter dan vorig jaar. Het exportrecord is voor een groot deel te danken aan de afzet naar België en Duitsland.
Belgische afnemers kochten van oogst 2015 maar liefst 94.151 ton pootgoed. Dat is ruim 18.000 ton meer dan vorig jaar. Naar Duitsland is 85.411 ton geëxporteerd, een plus van 11.000 ton.
‘We zijn als sector sterk afhankelijk van de export en hebben wat dat betreft een uitstekend jaar achter de rug’, concludeert voorzitter Peter Berghuis van LTO-werkgroep Pootaardappelen.
Naast België en Duitsland vooral vanwege uitbreiding van de consumptieteelt was er in heel Europa meer behoefte aan pootgoed, weet Berghuis. ‘Vorig jaar is er veelal minder geïnvesteerd in uitgangsmateriaal vanwege de tegenvallende consumptieprijzen.’

Algerije op positie drie

Op de ranglijst van belangrijkste exportbestemmingen nemen België en Duitsland dit jaar de hoogste posities in. Algerije is als nummer één van voorgaande jaren gezakt naar positie drie. Het quotum dat het Noord-Afrikaanse land in januari instelde voor de invoer van pootgoed, had voor het lopende afzetseizoen nauwelijks gevolgen.
De totale export naar Afrika was zelfs groter dan voorgaande twee jaren. Vooral Marokko en Libië en in mindere mate ook Soedan en Tunesië compenseerden de iets lagere export naar Algerije.
‘Olielanden hebben minder geld te besteden’, zegt Berghuis. ‘Dat is wel een zorg voor de sector, want zonder geld kunnen we minder pootgoed kwijt en krijgen we te maken met prijsdruk op de markt.’
Naar Azië is van oogst 2015 117.447 ton geëxporteerd. Dat is 14,4 procent minder dan vorig jaar. Deze daling wordt vooral veroorzaakt door de late oogst van het pootgoed waardoor vroege bestemmingen als Pakistan en Oezbekistan onvoldoende beleverd konden worden.
Over nieuwe exportbestemmingen zegt Berghuis dat handelshuizen steeds meer contacten hebben in Midden-Afrika. Als voorbeeld wijst hij op een project van Agrico in Kenia. ‘Maar ook andere bedrijven zijn daar actief. De afzet betreft overigens nog geen grote volumes.’

Focus op kwaliteit

Voor oogst 2016 blijft volgens Berghuis de focus op de kwaliteit belangrijk. ‘Dat is bepalend voor onze positie in het buitenland. Ondanks een moeilijke start kunnen we ook dit jaar zeker een acceptabele oogst tegemoetzien.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer