Friese kavelruil neemt vlucht

Friesland - De kavelruil in Friesland neemt een hoge vlucht. Dat stelt projectleider kavelruil Koos Föllings van provincie Fryslân. Dit jaar zijn acht kavelruilen afgerond, waarin 760 hectare agrarische grond werd geruild. 140 hectare is nog in behandeling.

Tienke WoudaDoel van de provincie is om in 2016 1.200 hectare in te zetten voor de verbetering van de landbouwstructuur, 200 hectare voor weidevogelkerngebieden en 200 hectare voor het Natuurnetwerk Nederland.
De subsidiepot van de regeling 'Kavelruil foar Fryslân' is bijna leeg, de provincie gaat reserves aanspreken. Voor volgend jaar heeft provincie Fryslân 1,6 miljoen euro aangevraagd vanuit het plattelandsontwikkelingsprogramma (POP3).
Nadat de wettelijke verkaveling onlangs ten einde liep, zette de provincie in op communicatie rond vrijwillige kavelruil. Dat begint, behalve in weidevogelkerngebieden, nu zijn vruchten af te werpen, aldus Föllings.
'De gunfactor onder de jonge generatie boeren is hoog. Zij zitten minder met oud zeer dan hun ouders en zijn minder aan de grond gebonden. Bovendien letten melkveehouders scherper op de kostprijs. Zij kunnen deze verlagen als de kavels dichter bij huis liggen.'
Een uitzondering is de kavelruil in weidevogelkerngebieden. Volgens de provincie komt kavelruil daar nauwelijks van de grond omdat het in agrarisch natuurbeheer lastiger is om grond te ruilen.

Snelle ruil

Een voorbeeldproject noemt provincie Fryslân de kavelruil van 70 hectare van vier melkveehouders en een hobbyboer bij Hantumhuizen. Hun huiskavels werden allemaal aanzienlijk vergroot. 'Het idee kwam van de boeren zelf. Wij hebben alleen kaarten aangeleverd.'
Volgens initiatiefnemer Andries Kingma was de ruil na 'twee koppen hete koffie' rond. Het idee voor kavelruil ontstond, toen Kingma begin dit jaar samen met zijn broer en twee nichten een melkveebedrijf in Hantumeruitburen kocht. De maatschap had al 2.500 fokschapen en een veehandel.
Bij het aangekochte bedrijf zat 50 hectare grond, waarvan 19 hectare in de ruiling is terechtgekomen. 'Een kavel van 6 hectare lag op behoorlijke afstand, bij Damwoude. Door de aankoop van de boerderij hadden we te veel land, we wilden graag inkrimpen.'
De boeren gaan de komende tijd de geruilde kavels inrichten. Provincie Fryslân vergoedt 40 procent van de investering. 'Een kers op de taart', aldus Kingma.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer