Ene onderzoek roept andere op

Heeft 'on-farm hatching' invloed op de hersenontwikkeling en het aanpassingsvermogen van vleeskuikens? Student Kelly Hoogkamer van Hogeschool InHolland onderzocht dit, maar vond geen oorzakelijk verband. Haar advies is een vervolgonderzoek.

Ene+onderzoek+roept+andere+op
© X-Treck

Uit eerder onderzoek blijkt dat 'on-farm hatching' positief werkt op de ontwikkeling van het immuunsysteem, de thermoregulatie en prestaties zoals groei en gewicht en dus op gezondheid en welzijn.

Dopamine

Het onderzoek van Kelly Hoogkamer richtte zich op de hoeveelheid tyrosine hydroxylase (TH) in de hersenen van vleeskuikens van 35 dagen oud uit een conventioneel en X-Treck stalsysteem. TH heeft invloed op de snelheid waarmee het enzym dopamine wordt aangemaakt. Dopamine stuurt leermechanisme, werkgeheugen en aanpassend vermogen aan.

Kuikens uit 'on-farm hatching' worden niet getransporteerd, komen direct in een gunstig stalklimaat en hebben direct toegang tot voer en water. Daarom is het aannemelijk dat de hersenen van deze kuikens meer TH bevatten.

Slachtgewicht

Om dat te staven verrichtte Hoogkamer diverse onderzoeken aan dertig hersens van vleeskuikens. Ze vond geen significant verschil in TH-intensiteit tussen vleeskuikens uit een conventioneel en een X-Treck stalsysteem. Een significant verschil vond ze wel in het slachtgewicht van de kuikens.

Ze voerde het onderzoek uit in opdracht van de faculteit Diergeneeskunde en ontving er vorige week de LTO Noord KNLC-prijs voor.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer