Oogstprognose+zet+tarweprijs+onder+druk
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Oogstprognose zet tarweprijs onder druk

Op de internationale graanmarkten staan de tarwenoteringen enigszins onder druk vanwege positieve oogstprognoses.

International Grains Council (IGC) heeft onlangs de tarweoogstprognose positief aangepast met 6,5 miljoen ton tot 728,9 miljoen ton.

Vorig jaar was de wereldtarweoogst nog 735,5 miljoen ton. IGC gaat uit van een wereldconsumptie van 719,6 miljoen ton. Het betekent een stijging van de theoretische tarwevoorraad met 9,2 miljoen ton tot 226,4 miljoen ton.

Russische oogst

RVO schrijft in het weekbericht granen dat de eerste resultaten van de tarweoogst in zowel Oekraïne als Rusland positief zijn. Analisten verwachten voor Rusland een tarweoogst van ruim 65 miljoen ton met een redelijke kwaliteit.

Vorig jaar kwam de Russische tarweoogst uit op ongeveer 61,2 miljoen ton. Daarvan is 24,1 miljoen ton geëxporteerd ondanks een uitvoerheffing. Volgens RVO schrapt de Russische overheid deze heffing waarschijnlijk in oktober 2016.

Stabiel of iets lager

Op de internationale markten zijn de tarwenoteringen stabiel of iets lager dan voorgaande week vanwege deze positieve berichten over de oogst.

Op de Matif in Parijs daalde de termijnnotering van voertarwe op levering in september afgelopen maand van 170 tot 160 euro per ton.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 12°
  10 %
Meer weer