Geen veevervoer bij extreem warm weer

Bij temperaturen boven de 35 graden stopt het transport van varkens, koeien en schapen. Ook bij extreem koud weer worden veetransporten stilgelegd.

Geen+veevervoer+bij+extreem+warm+weer
© Twan Wiermans

Vervoerders, boeren en slachters hebben afspraken gemaakt om veetransporten diervriendelijker te maken. Gezamenlijk hebben ze een lijst opgesteld met nieuwe voorschriften voor het handelen bij extreem weer.

Bij temperaturen boven de 27 graden mogen dieren alleen in de vroege ochtend of avond worden vervoerd. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zal op die dagen haar werkroosters ook aanpassen.

De aanpassingen in de transporttijden waren eerder niet mogelijk, omdat de keurmeesters van de NVWA dan niet aanwezig waren op de slachthuizen.

Meer ruimte

Naast de aanpassing van de vervoerstijden wordt bij warm weer het aantal dieren in de vrachtwagens verminderd. In juli en augustus is het niet langer mogelijk om levende dieren naar Turkije te vervoeren.

Bij heel lage temperaturen moet de transporteur erop toezien dat de dieren niet bevriezen, maar daar zijn minder eenduidige afspraken over gemaakt. Wel zijn alle partijen het erover eens dat -10 graden te koud is voor vervoer.

Toezicht

De nieuwe afspraken gelden nu alleen voor hoefdieren. Voor het vervoer van pluimvee worden later dit jaar afspraken gemaakt. De NVWA gaat toezien op naleving van de nieuwe voorschriften.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  1° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer