'TTIP bedreigt klimaatdoelen'

Het vrijhandelsverdrag waarover de Europese Unie en de Verenigde Staten onderhandelen (TTIP) dreigt de klimaatdoelstellingen in Europa in gevaar te brengen.

Dat stellen actiegroepen Milieudefensie en Transnational Institute (TNI) maandag op basis van uitgelekte onderhandelingsdocumenten.

De groeperingen vallen over de bepalingen in de documenten die Amerikaanse energiebedrijven toegang geven tot Europese elektriciteitsnetwerken. Daar staat nu dat daarbij niet mag worden gediscrimineerd tussen bepaalde soorten energie.

Groene stroom

'Dit kan stimuleringsbeleid voor groene stroom ondermijnen', aldus de belangengroepen.

De bepalingen in de voorlopige onderhandelingsdocumenten zouden ook kunnen leiden tot een toename van de handel in Amerikaans schaliegas. Een 'controversiële energievorm', aldus Milieudefensie en TNI, die daarbij wijzen op de problemen met klimaatvervuilende methaanlekkages bij de winning van het gas.

Weer

 • Vrijdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 2°
  60 %
Meer weer