Hoogleraar+tornt+niet+aan+arbeidsnormen+EU
Nieuws
© SER

Hoogleraar tornt niet aan arbeidsnormen EU

'We gaan niet tornen aan fundamentele arbeidsnormen als het recht om een vakbond op te richten of om over een cao te onderhandelen. Dus wij zeggen tegen het kabinet: let nog eens heel goed op als blijkt dat TTIP op enigerlei wijze zou afdoen aan deze normen.'

Dat zegt Paul van der Heijden, hoogleraar Internationaal Arbeidsrecht aan de Universiteit Leiden. Hij doet zijn uitspraak in een artikel in maandblad SERmagazine met als kop 'Niet tornen aan Europese normen'.

Van der Heijden is ook voorzitter van de SER-commissie, die onlangs een advies over TTIP heeft uitgebracht.

Handelsverdrag

In het maatschappelijk debat over een mogelijk handelsverdrag tussen Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten (TTIP) komen steevast de sociale standaarden in Europa aan de orde.

Wat nu in Europa geldt op het gebied van voedselveiligheid, arbeid, dierenwelzijn mag niet in het gedrang komen. Mensen maken zich zorgen over onder meer de voedselveiligheid, ondermijning van democratische besluitvorming en over verlies van banen.

Hoofdpunten

In het artikel staan de hoofdpunten van het SER-advies over TTIP en aan welke voorwaarden het vrijhandelsverdrag moet voldoen om verlaging van de Europese sociale normen te voorkomen.

De SER-commissie benoemt in het advies zeven waarborgen om de sociale standaarden veilig te stellen.

De hoogleraar vat het samen als volgt: 'In het advies neemt de SER als uitgangspunt dat TTIP geen aanleiding mag vormen voor verlaging van het beschermingsniveau van mens en dier in de EU.'

• Klik voor complete artikel op bijgesloten pdf

Jack Luijten/Mike Schellart

Weer

 • Dinsdag
  7° / 3°
  50 %
 • Woensdag
  9° / 2°
  30 %
 • Donderdag
  11° / 6°
  50 %
Meer weer