Vaart in compensatie door banken voor renteswaps

De afhandeling van meningsverschillen tussen ondernemers die een -achteraf heel duur- rentederivaat afsloten en hun bank komt in een stroomversnelling. Al vijf banken hebben zich akkoord verklaard met een zogenoemd herstelkader. Dat geeft helderheid voor de duizenden gedupeerde ondernemers.

Vaart+in+compensatie+door+banken+voor+renteswaps
© Nieuwe Oogst


Een herstelkader, wat is dat?

Het herstelkader omschrijft tot in detail de manier waarop banken de renteswap-affaire met hun klanten nu op korte termijn gaan afhandelen. Een onafhankelijke derivatencommissie, ingesteld door minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) heeft daarover uitvoerig overlegd met de banken, de ondernemers en hun belangenbehartigers zoals LTO Nederland.

Welke banken hebben zich bij de afspraken aangesloten?

ABN Amro, ING, SNS en Van Lanschot maakten begin deze week, bij de presentatie van het herstelkader, al bekend dat ze de afspraken onverkort gaan uitvoeren. De Rabobank beraadde zich toen nog. Deze coöperatieve bank heeft zo'n 9.000 klanten met in totaal 11.000 rentederivaten, waaronder veel boeren en tuinders. Donderdag werd bekend dat de Rabobank zich ook aansluit.

Krijgt iedereen met een rentederivaat een vergoeding?

Ja. Het betreft een coulancevergoeding. Die bedraagt zo'n 20 procent van de rente die de klant per saldo onder een renteswap aan de bank betaalde en naar verwachting nog zal betalen. Voor deze vergoeding geldt een maximum van 100.000 euro.
Gekozen is voor een algemene vergoeding omdat het moeilijk is om na te gaan of in individuele gevallen een ondernemer ontoereikend is voorgelicht. Ook kan het heel lastig zijn om te bepalen of er schade is ontstaan en hoe hoog die dan precies is.

Wat is verder nog afgesproken?

Ondernemers die op aanraden van hun bank een zeer complex derivaat namen dat voor hen niet geschikt is, worden gecompenseerd. Dat geldt ook voor rentederivaten die niet aansluiten bij de onderliggende leningen. Onverwachte verhogingen van renteopslagen aan klanten met een financiering in combinatie met een renteswap worden volledig vergoed.

Om hoeveel geld gaat het in totaal?

Dat is nog niet precies te zeggen, maar voor alle ondernemers samen zou het om meer dan een miljard euro kunnen gaan. De Rabobank zet voor de operatie nu al zo'n 500 miljoen euro apart.
De komende tijd zal duidelijk worden wat klanten met een rentederivaat aangeboden krijgen. De Rabobank verwacht dat de afhandeling wel tot 'medio 2017' gaat duren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer