Urine van Vierdaagsefeesten als meststof

Groenteteler Chris Poelen uit Groesbeek bemestte woensdag zijn pompoenen met een meststof die gemaakt is van de urine van de Vierdaagsefeesten van 2015. Hij ziet het als een duurzame innovatieve meststof.

Urine+van+Vierdaagsefeesten+als+meststof
© Benno Neeleman

De Nijmeegse Vierdaagsefeesten zijn een mega-evenement. Dit jaar zijn ze van 16 tot en met 22 juli. Het is in Europa met zo'n 1,5 miljoen bezoekers bijna het grootste meerdaagse evenement dat vrij toegankelijk is. Met veel muziek en cultuur, meer dan 3.000 artiesten, en overvloedig eten en drinken.

ZLTO speelt daar ook op in (zie kader). De publieke radiozender Radio2 maakt dit jaar tijdens het evenement vier dagen lang live radio vanaf een plein in Nijmegen, dagelijks van 12 uur 's middags tot middernacht.

Vorig jaar ging de urine van alle bezoekers voor het eerst niet via het riool naar de zuivering, maar is het opgevangen en verwerkt tot meststof. De organisatie wil daarmee de impact van de feesten op het milieu verder verminderen.

Ook het waterschap Rivierenland werkt daar dit jaar aan mee. Ze zijn ook al een tijdje bezig met onderzoek naar het terugwinnen van grondstoffen uit afvalwater.

De feesten van vorig jaar leverden tankwagens vol urine op. Die is eerst verzameld bij Weijers Riooltechniek in Nijmegen en vervolgens afgevoerd naar een verwerkingsinstallatie van GMB in Zutphen. Maar liefst 81 kilo struviet en 2.270 kilo ammoniumsulfaat is uit de urine teruggewonnen.

Focus op voedsel

ZLTO is sponsor van de Vierdaagsefeesten. Tijdens de dagen vinden tal van activiteiten plaatsen met de focus op voedsel en de rol van boeren en tuinders als producent daarvan.

ZLTO kon de organisatie wel verder helpen met de meststof en bracht deze in contact met Chris Poelen. De Groesbeekse groenteteler teelt vooral spitskool, courgettes en pompoenen op de glooiende lössgrond langs de route van de Vierdaagse. De wandelaars lopen langs zijn percelen. 'Al honderd jaar', zegt Poelen.

Op zijn erf zijn elk jaar diverse activiteiten, zoals een boerenterras waar de ZLTO-afdeling wandelaars producten aanbiedt van boeren en tuinders uit de regio. Poelen: 'Het is een hele drukte altijd. Het is mooi om mee te maken en om te genieten van alle enthousiaste mensen.'

Grondstoffen

Poelen zag het wel zitten om de verwerkte urine als meststof te proberen. 'Ik zie het als een duurzame en innovatieve mestvervanger. De grondstoffen voor kunstmest raken op.' Hij liet de meststof eerst wel onderzoeken, om er zeker van te zijn dat er bijvoorbeeld geen medicijnen of andere schadelijke stoffen in zouden zitten. Dat bleek niet het geval.

Dinsdag kreeg hij de meststof geleverd, in korrelvorm. Woensdag diende hij die toe op 20 are van zijn pompoenen, in vloeibare vorm. Hij loste de korrels op in water en verspreidde dat over zijn gewas met een watergeefsysteem dat op zijn plantmachine zit. Dan komt het direct op de goede plek.

Het was nog net niet te laat om toe te dienen. Volgende week is het gewas gesloten. Daarvóór wil hij het erop hebben. Normaal bemest de teler zijn pompoenen alleen met geitenstalmest.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer