Fosfaat+voor+kwestie+jongvee%2C+melk+en+gras
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Fosfaat voor kwestie jongvee, melk en gras

Minder jongvee, relatief weinig gras in het rantsoen en een hoge melkproductie per koe, zijn de belangrijkste maatregelen om meer melk per kilo fosfaat te produceren. Dat blijkt ook uit de eerste twee jaren 'Vruchtbare Kringloop Overijssel'.

De 25 procent bedrijven met de meeste melk per kg fosfaat nemen al deze maatregelen. Het terug brengen van het aantal stuks jongvee is de meest opvallendste. Dit is 36 procent lager dan gemiddeld.

Het fosforgehalte in het rantsoen is 4 procent lager en dat wordt gerealiseerd door minder (vers)gras in het rantsoen en meer mais en bijproducten waarbij opvalt dat deze producten 10 procent lagere fosforgehalten hebben.

De bemestingen en gewasopbrengsten zijn in de groep beste bedrijven niet anders dan gemiddeld. Deze bedrijven zijn wel intensiever dan gemiddeld en zullen daarom de laatste jaren meer inspanningen hebben gedaan om de fosfaatexcretie te verminderen dan de minder intensieve bedrijven.

Redelijk intensief

Voor deze bedrijven is het ook interessanter mee te doen aan de Vruchtbare Kringloop. Met gemiddeld 19.150 kilo melk per hectare zijn de deelnemende bedrijven redelijk intensief. Dit betekent dat een gedeelte van de mest niet op het eigen bedrijf is te plaatsen.

Daarom maken de meeste bedrijven al jaren gebruik van de BEX waarmee ze aantonen dat de werkelijke excretie lager is dan forfaitair. De stikstofbenutting van het vee is 26 procent en de fosfaatbenutting 33 procent.

Fosfaatbenutting gelijk

In 2015 is de stikstofbenutting van het vee hoger dan in 2014 door een hogere melkproductie per koe en minder jongvee. Deze maatregelen zijn ook gunstig voor een hoge fosfaatbenutting van het vee maar door een hoger fosforgehalte in het rantsoen is de fosfaatbenutting gelijk gebleven.

Weer

 • Zondag
  13° / 13°
  90 %
 • Maandag
  13° / 8°
  20 %
 • Dinsdag
  13° / 7°
  40 %
Meer weer