COV+pleit+voor+handelsakkoord+met+Britten
Nieuws
© 123RF/ Darko Novakovic

COV pleit voor handelsakkoord met Britten

Het COV verwacht dat de ondanks de Brexit de vleesexport naar Groot-Brittannië op peil zal blijven.

De uitkomst van het referendum betekent dat op termijn Groot-Brittannië niet meer zal behoren tot de Europese binnenmarkt, waar vrij verkeer van goederen en diensten het uitgangspunt is.

In hoeverre het uittreden de economische betrekkingen zal beïnvloeden, is nog niet te zeggen, schrijft de Centrale Organisatie voor de Vleessector op zijn website.

Import

Groot-Brittannië is een belangrijke handelspartner voor de vleessector. In 2015 importeerde de Britten voor 1,43 miljard euro aan Nederlands vlees (bron CBS). Nederland kocht vorig jaar voor circa 300 miljoen euro aan Brits vlees.

De COV gaat er vanuit, dat de handel met de Britten ook buiten het EU-lidmaatschap gewoon doorgang zal vinden.

Bacon

Volgens de COV zijn er modellen denkbaar, zoals dat met Noorwegen of met Zwitserland, maar er is ook een model op basis van Vrijhandelsverdragen. Gesprekken tussen de EU en de Britse regering zullen daar de komende periode helderheid in moeten brengen.’

De Britten zijn de grootste afnemers van Nederlands bacon. Inclusief bewerkte producten bedroeg de export van varkensvlees naar Groot-Brittannië in 2014 459 miljoen euro.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
 • Maandag
  25° / 16°
  60 %
Meer weer