%27Worm+komt+met+mooi+weer+niet+boven%27+%28video%29
Nieuws
© Johan Wissink

'Worm komt met mooi weer niet boven' (video)

Tientallen kinderen deden donderdag mee aan het NK wormen tellen op biologisch boerderij De Groene Griffioen in Weesp. Het mooie weer hielp daarbij niet mee, ze zaten diep en kwamen niet naar boven.

Vanwege de droogte gebeurde het niet op het land, zoals de bedoeling was, maar in de composthoop met houtsnippers. 'Ik heb even in het land getest. Maar de wormen zitten diep', laat melkveehouder Wendela Griffioen weten.

Dat komt volgens haar omdat het mooi weer is geweest. 'Dat heeft voordelen, maar ook nadelen. De wormen zitten daardoor nu heel diep. We hebben er net maar drie gevonden.'

'Lekker naar de boer'

Het NK wormen tellen wordt georganiseerd door Bionext om aandacht te vragen voor het 'lekker naar de boer' weekend op 18 en 19 juni.

'De bodem staat aan de basis van een gezonde voedselproductie en dat willen we ook duidelijk maken aan de kinderen', geeft Heleen Klinkert van Bionext aan.

Gezonde bodem

Vanuit een gezonde bodem krijg je gezonde planten en daarmee ook gezonde voeding voor mens en dier, stelt Klinkert. 'In Nederland zien we dat de bodemkwaliteit hier en daar achteruit gaat. Dat is zeker een aandachtspunt.'

Bodemleven is belangrijk, weet ook Griffioen. 'Niet alleen voor wat er boven de grond groeit en dat de koeien het gras kunnen eten, maar het is ook heel belangrijk dat het gras ook heel gezond is.'

Waterafvoer

De gangen die de wormen maken, zijn goed voor de afvoer van water. Die gangen zorgen er ook voor dat de wortels van planten zich goed kunnen vestigen. De St Vitusschool vond uiteindelijk de meeste wormen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  19° / 6°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 7°
  10 %
Meer weer