RVO start met heffingen Diergezondheidsfonds

Bedrijven met schapen, geiten of pluimvee ontvangen eind deze maand definitief een heffing voor het Diergezondheidsfonds. Het is de eerste keer dat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) deze heffing oplegt. Voorheen was dit een taak van de productschappen. Voor rundvee en varkens zijn heffingen in aantocht.

RVO+start+met+heffingen+Diergezondheidsfonds
© Ruud Ploeg

Verandert er veel bij de nieuwe aanpak?

Bij de productschappen werd de heffing voor veel sectoren het hele jaar door geïnd. Voor pluimvee bijvoorbeeld bij de opzet van kuikens. Nu is er één heffing per jaar. Vorig jaar kregen bedrijven met schapen, geiten of pluimvee een voorlopige heffing op basis van dieraantallen van 2014. Nu volgt de verrekening op basis van aantallen in 2015. Dat is een standaardprocedure.

Hoe wordt de heffing berekend?

Voor schapen en geiten geldt dat er vier peildata zijn, waarop wordt gekeken naar de hoeveelheid aanwezige dieren op dat moment. In de pluimveehouderij wordt dit berekend op basis van het KIP-systeem van Avined aantal opgezette dieren en de voor deze houderij gemiddelde aanwezigheidsduur op het bedrijf.

Bij duidelijk aantoonbare afwijkingen, bijvoorbeeld als gevolg van een calamiteit, kunnen ondernemers bezwaar indienen tegen de definitieve heffing. Met uitval wordt geen rekening gehouden. Dit was bij de vorige heffingsmethode overigens ook niet het geval.

Hoeveel geld wordt er nu opgehaald?

In totaal gaat het om 8 miljoen euro, waarvan 3,8 miljoen euro bij de pluimveehouderij. Daarbij wordt ook gekeken naar risico's. Zo is het tarief voor de biologische leghennen 14 cent per dier tegen 8 cent voor scharrelleghennen. Hoe vaak deze heffingen plaatsvinden, is afhankelijk van de vulling van het Diergezondheidsfonds.

Verandert er ook wat in de heffing bestrijding dierziekten?

In de pluimveehouderij wordt nu ooksalmonellabestrijding meegenomen. De hoogte van de heffingen is overigens vergelijkbaar met die in de tijd van de productschappen.

Hoe staat het met de heffing voor rundvee en varkens?

Vooralsnog zit er geld in de pot vanuit de opgeheven productschappen voor de bestrijding van dierziekten bij de rundvee- en varkenssector. Toch wordt ook hier gedacht aan nieuwe heffingen.

De tarieven zijn inmiddels bepaald door de Directie Dierlijke Agroketens en Dierenwelzijn van het ministerie van Economische Zaken. Zij zijn ook verantwoordelijk voor dit beleid.

RVO verwacht dit jaar nog geen voorlopige heffingen voor deze sectoren de deur uit te doen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer