Diergezondheidsfonds+een+feit
Nieuws
© colostate.edu

Diergezondheidsfonds een feit

Vandaag ondertekenden verschillende partijen het Convenant Diergezondheidsfonds. Daarmee is dit fonds met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2015 een feit.

Dit Diergezondheidsfonds financiert de kosten van bestrijding en preventie van besmettelijke dierziekten wordt gefinancierd. De houders van dieren die dit kunnen veroorzaken, zijn verplicht om hier een bijdrage aan leveren.

Het Diergezondheidsfonds geldt voor de sectoren rundveehouderij, pluimveehouderij, varkenshouderij, schapenhouderij, geitenhouderij, vleesveehouderij en kalverhouderij. Ook het platform van kleinschalige geiten- en schapenhouders ondertekende dit convenant.

Zonder productschappen

De totstandkoming van het convenant Diergezondheidsfonds, nam wat langer in beslag dan bij voorgaande edities. Dit kwam mede door het verdwijnen van de productschappen. Nu moeten alle sectoren het onderling eens worden.

'Íedere sector heeft zijn eigen eisen, risico's en wensen', stelt Toon van Hoof, portefeuillehouder Diergezondheid van LTO.

Voorheen werd de bijdrage aan het Diergezondheidsfonds geregeld middels een productschapsheffing. Nu is die bijdrage bij wet geregeld. Ook gaat de overheid de bijdrage van uit de sector beheren. Tot voor kort had het productschap dit beheer.

Weer

 • Maandag
  19° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
Meer weer