Bijdrage DGF vrije uitloopkip hoger

Bedrijven met vrije uitloop moeten een hogere bijdrage betalen aan het Diergezondheidsfonds (DGF) vanwege een verhoogd risico op besmetting met laagpathogene vogelgriep. Dat stelt de vakgroep Pluimveehouderij LTO/NOP.

René LuijmesDe veertien pluimveebedrijven die sinds 2009 zijn geruimd in verband met laagpathogene vogelgriep, waren voorzien van een uitloop. Uit onderzoek blijkt dat het risico op deze virusziekte op deze bedrijven ruim zeven keer zo hoog is als bij pluimveehouders die hun kippen binnen houden.
Het Diergezondheidsfonds is een afspraak van de overheid en het bedrijfsleven over de financiële bijdrage om de jaarlijkse kosten voor onder andere monitoring en ruimingskosten te vergoeden en een uitbraak te bestrijden. Voor het bedrijfsleven geldt een plafondbedrag in vijf jaar; overschrijding is voor rekening van de overheid.

Differentiatie

De basisheffing voor jaarlijkse monitoring en ruimingskosten voor laagpathogene vogelgriep is circa 2,5 miljoen euro. De maximumheffing bij een uitbraak van vogelgriep is nu 24 miljoen euro. Gesproken wordt over een differentiatie van afdracht tussen pluimveehouders met kippen die buiten lopen en het overige pluimvee. Sinds 2009 is 8 miljoen euro betaald aan ruimingskosten voor uitbraken van laagpathogene vogelgriep.
Door het aflopen van het convenant eind dit jaar is een nieuw Diergezondheidsfonds nodig. Het bedrijfsleven wil dat de jaarlijkse kosten per jaar worden geïnd. Nu betaalt een pluimveehouder de heffing per opzet van dieren. In 2015 is dit per gemiddeld aanwezig dier. ‘Dit wordt nog nader uitgewerkt’, stelt secretaris Alex Spieker van vakgroep Pluimveehouderij LTO/NOP. Ook wil de pluimveehouderij goed zicht hebben op besteding van het geld.
2015 is een overgangsjaar en dan is de overheidsheffing identiek aan nu; in 2016 volgt aanpassing van de Wet dieren, waarmee de overheid de heffing oplegt.
Een werkgroep van het bedrijfsleven en het ministerie van Economische Zaken bereidt een voorstel voor om eind dit jaar tot een besluit te komen. ‘Als er geen convenant komt, dan heeft de overheid de vrije hand’, aldus Spieker.
De vakgroep wil een onderzoek naar de risico’s van laagpathogene vogelgriep op basis van ervaringen. Verder wil zij een analyse van de huidige intensieve monitoring en de mogelijkheden om als sector risicobeperkende, preventieve maatregelen te nemen.

Plafonds vogelgriep

Het gaat in het convenant om 24 miljoen euro voor laagpathogene vogelgriep en 2 miljoen euro voor Newcastle disease (NCD). ‘Dit plafond kan naar beneden worden bijgesteld’, stelt Spieker. De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) denkt aan 10 tot 12 miljoen euro voor laagpathogene vogelgriep en 2 miljoen euro voor NCD.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
 • Woensdag
  17° / 6°
  20 %
 • Donderdag
  17° / 6°
  70 %
Meer weer